SVE JE U NOVCU

Written by on 2018-05-20

U Trstu je upravo započeo novi istraživački i izvedbeno scenski projekt Bacača Sjenki kojeg su pokrenuli zajedno s lokalnom kulturnom udrugom Mamarogi te kroz suradnju s Stalnim slovenskim gledališčem u Trstu te nizom gradskih i regionalnih ustanova i udruženja.

“Sve je u novcu – sudionička stručna radionica za osobno obogaćivanje”
“What matters is money – Interactive training course for individual wealth”
Quello che conta sono i soldi – Corso interattivo di formazione alla ricchezza individuale”

Projekt se bavi odnosima vrijednosti i novca iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca, permanentnom ovodobnom financijskom krizom te ambivalentnom ulogom novca u cijelokupnoj društvenoj razmjeni.
Počeo je dramaturško-glumačkoj radionicom koju je vodio redatelj predstave Boris Bakal u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu a nastavlja se nizom razgovora i istraživanja u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji.
Na talijanskom “quello che conta” gotovo je neprevedivo na hrvatski, slovenski ili engleski jer sadrži dvostruko značenje: contare znači brojati, ali isto tako znači da je nešto važno, pa se tako u talijanskom smisao naslova projekta širi i na novac i na važnost novca ali i na vrijednost uopće.
Autori i protagonisti u tijeku rada na projektu namjeravaju proučiti i druge oblike razmjene i vlasništva od onih uviježenih poput Potlach-a, kolektivne svojine koja od nedavno svoje praistorijsko i potom srednjovjekovno prisustvo na prodručju današnje Italije danas regulira mnogim zakonima i pravilnicima te okuplja predstavnike kolektivne svojine iz cijele Italije okupljene u nacionalnu mrežu (kolektivno vlasništvo prisutno je u tragovima i u Hrvatskoj, posebice na otocima poput Krka i Cresa). U projektu sudjeluje niz financijskih eksperata iz raznih područja povijesti (ekonomije), bankarstva, poreznih politika, prirodnih znanosti, javnog zdravstva, zadružnog financiranja te državne uprave. Oni u pojedinim fazama projekta modeliraju supstancu projekta svojim motrištima na trenutačnu političku i financijsku krizu u svijetu, ali i doprinose nastanku “teksta” predstave te sudjeluju u izvedbama.
Probe same predstave, koje će se u odvijati u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu te kasnije u Teatru Miela otvorene su za publiku te će publika od samog početka sudjelovati u nastanku “igre” koja će kasnije predstaviti i projekt i projektna istraživanja publici i u Sloveniji i u Hrvatskoj.

Praizvedba ovog diskurzivnog scenskog djela očekuje se sredinom kolovoza na festivalu Lunatico u Trstu, a nakon toga slijede izvedbe u pokrajini Friuli, Venezia, Giulia te kasnije i u Zagrebu, Kopru i Ljubljani.

Projekt se ostvaruje u suradnji i koprodukciji s: udrugom Mamarogi iz Trsta, te u partnerstvu sa Slovenskim stalnim kazalištem u Trstu, Etičkom bankom Italije, CSI centrom iz Udina, Rottary klubom Italija, staračkim domom ITIS/Trst, nautičkom srednjom školom u Trstu, školom za menađere u Trstu, udrugom Kurziv i klubom Booksa, Centrom za nezavisnu kulturu i mlade Pogon-Jedinstvo.

Projekt sufinancira Regija Friuli Venezia Giulia

    

Search