IZLOŽBA “BAŠTINA MEĐUNARODNE SURADNJE : AFRIČKI I AZIJSKI RADOVI HRVATSKIH ARHITEKATA” U SARAJEVU

Written by on 2022-11-10

Izložba Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata  ponovno se otvara u Sarajevu, 6. prosinca 2022.!

Djelovanje hrvatskih arhitekata u inozemstvu odvijalo se, i još se uvijek odvija, divergentno, kako u prostornom, tako i u organizacijskom smislu. Izdvajanje teritorija afričkih i azijskih zemalja kao područja njegove konvergencije u bitnoj je mjeri rezultat vanjske politike socijalističke Jugoslavije vođene idejom nesvrstavanja. Istovremeno, riječ je o dinamičnoj platformi raznorodnih aktera na građevinskom tržištu mladih, netom emancipiranih nacija čijem očekivanom suverenom razvoju arhitektura nudi vizije s vlastitih pozicija. Karakter arhitektonskih praksi koje se pojavljuju unutar takve koncepcije Trećega svijeta stoga je izrazito heterogen. S ekonomskog je stajališta moguće diferencirati skalu od gospodarski značajnih, do sasvim individualnih poslovnih, pa i migracijskih pothvata. Iz perspektive neposrednih radnih okolnosti najizraženija je opreka u mjestu izrade projekata pri čemu se određena dokumentacija „izvozi“ iz hrvatskih biroa, dok druga nastaje na temelju višegodišnjeg rada u međunarodnom okruženju stručnjaka na samoj lokaciji. Uvid u relevantne afričke i azijske radove hrvatskih arhitekata ostvaruje se kroz deset prikaza prostorno i sadržajno različitih tematskih cjelina. Sadržaj postava izložbe ujedno je i odraz varijabilnosti sadržane u prirodi njima pripadajućih modaliteta djelovanja.

Uz otvorenje izložbe je predviđeno i vodstvo, a još će se održati predavanje na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu 7. prosinca 2022. (Društveni kontekst 20. stoljeća: Afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata).

Izložbu možete pogledati od 6. prosinca 2022. do kraja 2022. godine.
Lokacija izložbe je Studio urbanog dizajna Sarajevo / Vrazova 3, Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Nositelj izložbe: Bacači sjenki

Podrška projektu i izložbi: Ministarstvo kulture i medija i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grad Zagreb

Kuratorice i autorice postava izložbe: Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina

Mojca Smode Cvitanović, arhitektica, poslijedoktorandica je na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Katedra za teoriju i povijest arhitekture, Katedra za arhitektonsko projektiranje). Suradnica je znanstveno-istraživačkog projekta Atlas hrvatske arhitekture XX. stoljeća. Istraživački rad usmjerava u područje transfera struke i međunarodne diseminacije znanja u domeni arhitektonske profesije.

Marina Smokvina, prakticirajuća je arhitektica i samostalna istraživačica. Osnivačica je ureda Mars arhitektura čija projektantska domena obuhvaća prostorne situacije različitih namjena i mjerila. U istraživačkom radu bavi se djelovanjem hrvatskih arhitektonskih i urbanističkih praksi u inozemnim relacijama.

Fotografija: Lav Horvat, Pamučni kombinat, Bahir Dar, Etiopija, 1960.
(Mojca Smode Cvitanović, 2013.)

Search