STRUČNO FILMSKO USAVRŠAVANJE NASTAVNIKA POD VODSTVOM REDATELJICE EVI KARAGEORGU (SOFIA, BUGARSKA)

Written by on 2024-03-20

POČECI FILMA CINED EDUKATIVNA RADIONICA ZA UČITELJE I NASTAVNIKE O KORIŠTENJU FILMA U UČIONICI POD VODSTVOM REDATELJICE EVI KARAGEORGU (SOFIA, BUGARSKA)

CinEd program korištenja filma u nastavne i izvannastavne svrhe, u organizaciji Udruge Bacači sjenki, nastavlja s edukacijama!
PRIJAVE-OVDJE!

Edukativna radionica “Počeci filma” za učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola, održat će se 2. i 3. travnja 2024., od 10:00 do 15:00 sati, u OŠ „Dr. Ivan Merz“ (Ulica Račkog 4) u Zagrebu.

Vodit će ju Evi Karageorgu, redateljica, producentica i filmska edukatorica iz Sofije (Bugarska), a uključivat će prezentaciju međunarodne filmsko-edukativne platforme CinEd, na njoj dostupnih filmova i pedagoškog materijala, gledanje i analizu filmova, vježbe demonstracije praktičnog rada s djecom i mladima te samostalni rad s filmom po vlastitom odabiru.

“Počeci filma” predstavlja uzbudljiv program kratkometražnih filmova koji seže u sam početak filmske umjetnosti i njenih prvih razvojnih koraka. Ovaj program istražuje podrijetlo i evoluciju dva ključna pravca filmskog stvaralaštva koja su oblikovala kinematografiju kakvu poznajemo i danas. Slijedeći tragove povijesti filma, pratimo putovanje kroz vremenski pejzaž koji obuhvaća dva temeljna pristupa: snimanje stvarnosti i korištenje filmskih vizualnih trikova za stvaranje čarobnih svjetova. Prvi pripada braći Lumière, čiji su filmovi zabilježili autentične trenutke svakodnevnog života. Njihov pristup bio je temeljen na dokumentiranju stvarnosti, prikazujući svijet kakav jest, bez intervencije ili manipulacije. S druge strane, Georges Méliès eksperimentirao je s filmskim vizualnim trikovima kako bi stvorio fantastične i čarobne svjetove na filmskom platnu. Njegova kreativnost i inovativnost rezultirale su filmovima, koji su istraživanju granica mašte i stvaralaštva dali potpuno novu dimenziju. Kroz program “Počeci filma” otkrivamo bogatstvo i raznolikost filmskih početaka te prepoznajemo utjecaj ovih pionira na suvremenu filmsku umjetnost. Program pruža jedinstvenu priliku uranjanja u povijest i razvoj umjetničkog medija – filma. Radionica se sastoji od četiri dijela:

  1. dan, 2.4.2024. – U prvom dijelu imat ćemo uvod u principe filmskog obrazovanja, smjernice kako pripremiti učionicu za aktivnosti filmskog obrazovanja i upoznati se s CinEd digitalnom platformom i pedagogijom. Drugi dio rezerviran je za projekcije odabranih kratkih filmova sa samih ​​početka kinematografije te načine vođenja analiza i aktivnosti s učenicima (rad u malim grupama).
  2. dan, 3.4.2024. – Treći dio započinjemo demonstracijom vježbe “Lumière minuta”, a završavamo grupnim radom jednostavnog snimanja filma. Četvrta, ujedno završna aktivnost, biti će samostalni rad polaznika, na temelju odabranih filmova i prilagođen predmetima koji polaznici predaju.

Broj mjesta je ograničen, a prijave se zaprimaju najkasnije do 29.3.2024. u 13h na mail: ivana@bacaci-sjenki.hr

Sudjelovanje u radionici je besplatno te polaznici po završetku programa dobivaju ovjerene potvrde s navedenim područjem edukacije i brojem sati. Radni jezik radionice je engleski, ali uz voditeljicu iz Bugarske bit će prisutan i jedan voditelj iz Hrvatske. Za sve polaznike je u pauzama (12:30-13h) osiguran ručak. 

BIOGRAFIJA VODITELJICE

Evi Karageorgu (Sofija, Bugarska), producentica i filmska edukatorica specijalizirana za programe kinematografske edukacije djece i mladih. Zaposlena je kao koordinatorica projekata i mentorica pri snimanju filmova u trenutno najvećoj nevladinoj organizaciji za filmsko obrazovanje u Bugarskoj – Arte Urbana Collectif. Među njezinim glavnim projektima u AUC je koordinacija i produkcija međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade “Meetings of Young European Cinema“. 

Prije povratka u Bugarsku 2019. godine, Evi je bila dio tima organizacije za dokumentarnu produkciju Doc Society u Londonu, gdje je radila na razvoju metodologije za školsko obrazovanje putem dokumentarnog filma. Prije Londona, živjela je u Sloveniji gdje je bila producentica festivala “Eye on Film Youth Film Festival”, što je uključivao opsežnu selekciju međunarodnih filmova i organizaciju popratnih program u formi radionica i masterclassova za djecu i mlade.

Ključna područja rada:

– stručnjak za filmsko obrazovanje; provodi istraživanja i piše pedagoške priručnike za škole iz područja audiovizualnih umjetnosti – kako koristiti film u podučavanju djece i mladih o aktualnim društvenim pitanjima poput prava manjina, prava žena, prava migranata te općenito ljudska prava

– razvoj materijala za obuku nastavnika u različitim zemljama Europske Unije te provođenje radionica 

– voditeljica projekta “My Place in Cinema”, u sklopu kojeg djevojkama u ruralnim područjima Bugarske predstavlja stvaralaštva filmskih redateljica s ciljem osnaživanja i poticanja da teže profesionalnom razvoju i visokom obrazovanju

– producentica filmskog festivala posvećenog ljudskim pravima u Bugarskoj “Sofia Documental” 

Bacači Sjenki (Shadow Casters, Zagreb, Republika Hrvatska) su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, snimanje filmova, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. Od 2002. godine Bacači sjenki se bave filmskom, medijskom i interdisciplinarnom edukacijiom te stručnim profesionalnim usavršavanjima. Od 2019. godine partneri su na najvećem europskom projektu filmske edukacije CinEd, koji od 2020. godine vodi Portugalska kinoteka u suradnji s 16. partnera iz 13 zemalja. 

Radionica je financiran u sklopu CinEd 2.1 projekta sredstvima: Creative Europe – MEDIA strand, HAVC-a, Grada Zagreba – Gradski ured za kulturu i civilno društvo i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske

Rad Bacača sjenki sufinanciraju: Erasmus+, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Grad Koprivnica, Agencija za elktroničke medije, Primorsko goranska županija, Grad Velika Gorica i drugi.

         

Search