BITKA NA NERETVI U ZABOKU (15.12. u 20h)

Written by on 2018-12-07

BITKA NA NERETVI
Zabok, Zelena dvorana, Trg Dragutina Domjanića 2 u  20:00 – lokalni partner Glokul,  Zabok

U svjetlu tame dnevno-političkih perverzija, izvedbena parafernalija ‘Bitka na Neretvi’ je avantura slobodnog teritorija zamišljaja.

Premijerno izvedena u Zagrebu u Laubi, u siječnju davne 2016. godine, “Bitka na Neretvi”, koja je potom izvedena na više od dvadesetak domaćih i međunarodnih festivala (Marulićevi dani, Perforacije, CoFestival, Fiat, Akto, i drugi), događa se uvijek i sada u pravom trenutku povijesti i na pravom mjestu.

Ona izravno progovara o relativnosti prošlih i sadašnjih pobjeda zbog kojih je – upravo stoga što su se dogodile – naša sadašnja realnost moguća. To je zamišljena i stvarna potraga za zelenom dolinom suvremenosti u događajnom prostoru-instrumentu scene koja je u mogućnosti promišljati sve.

Što je moglo biti da je bilo drugačije? – pitanje je koje Boris Bakal kao redatelj i zajedno s Leom Vukelićem kao izvođač i ovoga puta postavlja svojoj publici, znajući da ispravnog/točnog odgovora nema.

Antispektakl ‘Bitka na Neretvi’ je razgovor dvoje umjetnika koji nastoje pomiriti svoje ukrštene, zapletene, ali i često suprotstavljene sudbine; ona je presjek povijesnih i osobnih realiteta i fikcija koje nadilaze općeprihvaćene okvire sadašnjosti. Ta nadpovijesna i metadramska ‘Bitka na Neretvi’ odvija se kao naprasno neprekinut i nedosljedan scenski dijalog dvoje ljudi koji promišljaju pojmove i ponude sreće, emancipacije, slobode, sigurnosti, odgovornosti i budućnosti.
Podrška: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Ured za obrazovanje, kulturu i sport

Search