Sjenčanje Grada: Hipertekstualizacija Urbanih Prostora

Written by on 2009-05-08

Shadowing The City

On this green clouded peak
The sneering city is silenced
It is slowed by distance,
Chess pieces scuttle down
streets – carried by chance.

Peering down or looking out
A salt splattered beacon burns
Not with the heat from a flame
but with secrets from a forgotten age.

Fragile blades dance around its
base, celebrating an eternal gift.
Waves crash somewhere below
All is silent here, it’s so loud
we can think of nothing but time.”

U Zagrebu, 2009. godine (točnije 08-10. svibnja u Studentskom centru – Savska cesta 25), unutar projekta Bilježenje grada – Bilježenje vremena kao poseban program organizirala se međunarodna radionička konferencija Sjenčanje grada. Okupilo se više od četrdeset stručnjaka, mislilaca i praktikanata u različitim poljima (umjetnosti, intermedije, arhitekture, antropologije, kulturalnih zajednica, itd.), iz čak šesnaest država.

PRIPREMNE RADIONICE I ISTRAŽIVAČKA RADIONICA
U međuvremenu se projekt Bilježenje grada – Bilježenje vremena proširio na cijelo područje zapadnog Balkana. Zamišljen je kao niz pripremnih radionica u različitim gradovima regije (Zagreb, Beograd, Ljubljana, Dubrovnik) koje bi kulminirale u međunarodnoj istraživačkoj radionici. Pripremne radionice su otkrivale inovativne i umjetničke prakse koje se bave određenim pitanjima, nudeći znanje voditelja projekata prikupljenih kroz projekt Bilježenje grada – Bilježenje vremena. Svaka radionica imala je nešto drugačiji format i svaka je bila dokumentirana bilo u materijalnom ili virtualnom obliku (ili u oba oblika). Odabrani sudionici tih radionica sudjelovali su u istraživačkoj radionici Sjenčanje Grada: Hipertekstualizacija Urbanih Prostora, zajedno s drugim poduzetnim umjetnicima, kulturnim istraživačima, arhitektima i antropolozima iz četrnaest zemalja svijeta.

Pojam sjenčanja ima barem dvostruko značenje: jedno dolazi iz terminologije likovne umjetnosti i označava dvodimenzionalne ravnine teksture i volumena. Drugo značenje dolazi iz društvenih znanosti, a upotrebljava se u izvedbenim umjetnostima kao metoda spajanja sa okolinom i situacijom, oponašajući njezinu sklonost i crte. Sjenčanje Grada obuhvaća oba značenja.

Ova trodnevna intenzivna radionica bila je usmjerena na otkrivanje specifičnosti pristupa nematerijalnoj kulturnoj baštini i kulturnom pamćenju u urbanim prostorima kroz različite umjetničke prakse i inicijative, teoriju urbane kulture i društvene znanosti. Format radionice sastojao se od tematskih skupina jezgrovitih prezentacija, ispunjenih različitim umjetničkim projektima i drugim kulturnim nastojanjima koja se bave tom temom. Prezentacije su bile isprepletene diskusijama – na taj se način formirao dinamičan dijalog, ustrajavajući se od ex-katedra načela. Koncentrični krugovi ili slojevi različitih pristupa analizirani su i reflektirani kroz rasprave i time dobivali nove perspektive.

Workshop

Research workshop Shadowing the City:
Hypertextualisation of Urban Spaces was financially supported by: Embassy of the United States Zagreb, National Foundation for Civil Society Development, CulturesFrance

Tagged as , ,
Search