Dva Frooom! kratka igrana filma na festivalu u Ahmedabadu (India)

Written by on 2023-11-25

Dva hrvatska kratka igrana filma, iz Zagreba i Rijeke, proizvedena na majstorskim radionicama Frooom! Filmske škole za djecu i mlade Bacača sjenki, izabrana su u natjecateljski program međunarodnogfilmskog festivala u Ahmedabadu (od 8 do 10 prosinca), najvećem gradu indijske pokrajine Gurjat, između 250 prijavljenih filmova.

Prvi izabrani film “Škola je škola” iz 2022. (Zagreb), imao je svoju svjetsku premijeru na festivalu Parsaloco u najvećoj grčkoj luci Pireausu, dok je drugi “Stick Hit The Fan” iz 2021. (Rijeka) prikazan na preko 9 međunarodnih festivala i ovjenčan je trima važnim nagradama na festivalima u Ujedinjenom kraljevstvu, na festivalu “4 Rijeka” u Karlovcu te na festivalu u Atlanti u SAD.
Film, “Škola je škola“, u kojem glavnu ulogu igra Mirej Đurović, kćer glumice i redateljice Lane Barić te skladatelja i glazbenog pedagoga Frane Đurovića, bavi specifičnom emancipacijom dvije protagonistkinje (MĐ i Agata Golembiowski) kroz jednodnevno markiranje škole, a koja u svojem dramskom prosedeu stidljivo podsjeća na onaj slavnog filma “Thelma & Louise”, ali završava sretno, iskustveno obogaćeno, te obećavajuće kroz obostrano osnaživanje protagonistica.
“Stick Hit The Fan”, je duhovita društveno-poslovna distopija inspirirana pandemijskom izloacijom i uslovljenošću strahom od svega, smještena u fiktivni ured poduzeća s neodređenom svrhom djelovanja. Kretanje je zamjenjeno jedenjem, a pozor drugih postaje smješna tiranija istosti.
Mladi glumci/glumice, autori filma, redateljski uvjerljivo iznose taj svijet i sve njegove odnose, uz fantastičnu kameru i zanimljivu montažu.
Mentori ovih filmova su nagrađivani filmski autor, kazališni i filmski redatelj i glumac te profesor filozofije Veno Mušinović te interemedijalni umjetnik, filmski redatelj i autor Vjeran Vukašinović, koji su uspjeli iznijeti dva profesionalno zahtjevna filma s mladim autorima koji već godinama pohađaju Frooom! Filmsku školu za mlade koja od 2011. osim funkcionalne filmske pismenosti paralelno obrađuje i informatičku, informacijsku te medijsku pismenost kroz interdisciplinarni pristup u Rep. Hrvatskoj i inozemstvu.


Tagged as ,

Search