PROMOCIJA KNJIGE SANDRE USKOKOVIĆ U ZEKAEM-U

Written by on 2019-02-20

SANDRA USKOKOVIĆ | ANAMNESIS: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru
Zagrebačko kazalište mladih, 23. ožujka (subota) 2019. u 18h

Izdavač: UPI2M, Zagreb

Knjigu predstavljaju:
Ivana Keser, urednica knjige, umjetnica i izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti , Zagreb
Agata Juniku, teatrologinja, docent na Akademiji dramskih umjetnosti , Zagreb
Marina Gržinić, autorica pogovora knjige, Institut za filozofiju ZRC-SAZU u Ljubljani, i Akademija likovnih umjetnosti u Beču
Sandra Sterle , umjetnica i izvanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti, Split
Sandra Uskoković, autorica knjige, izvanredni profesor na Sveučilištu Dubrovnik, Odjel za umjetnost i restauraciju
Moderator: Srđan Sandić

U nakladi izdavačke kuće UPI2M BOOKS objavljena je knjiga: ANAMNESIS: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru, autorice Sandre Uskoković u kojoj se obrađuju djela Ivana Kožarića, Toma Gotovca, Sanje Iveković, Kugla Glumišta, Edite Schubert, Siniše Labrovića, Petra Grimanija, Sandre Sterle, Igora Grubića, Slavena Tolja, Borisa Bakala, Zorana Pavelića, Zlatka Kopljara, Ivane Jelavić, Bože Jurjevića, Tome Savića Gecana, Nicole Hewitt, Nataše Lušetić, Stanka Juzbašića, Aleksandra Aceva, Ele Agotić,  Aleksandre Barišić, Borisa Bakala i Bacača Sjenki u javnim i dijeljenim prostorima. 
Knjiga je posvećena kulturnim i umjetničkim praksama koje uspostavljaju nove modele aktivnog sudjelovanja u stvaranju i mijenjanju kako urbane kulture tako i samog urbanog prostora s ciljem njegova slojevitijeg shvaćanja i korištenja. Kritička studija monografskog tipa na temu opstojnosti i spoznajnih potencijala umjetničkih intervencija u javnom prostoru grada, tematski je aktualna u ovo vrijeme krize i kritičkog preispitivanja praksi stvaranja grada u domeni javnog prostora.
Djelo je izvoran i značajan doprinos razvoju znanosti jer obuhvaća tematski raspon koji do sada nije bio znanstveno sakupljen i obrađen u nacionalnim okvirima, a rijetka su izdanja ovoga tipa i u međunarodnoj znanstvenoj i stručnoj sredini. Iznimno je važna prisutnost i značajno djelovanje umjetnika i umjetničkih skupina posvećenih alternativnim načinima shvaćanja i korištenja javnog prostora u Hrvatskoj. Autorica tako svoje teze potkrepljuje konkretnim primjerima umjetničkih i aktivističkih udruga i umjetnika koji na njima svojstven način umjetničkog djelovanja upozoravaju na važnost interakcije umjetnosti i prostora, ali i na pitanje njegove održivosti i funkcionalnosti.
Knjiga je namijenjena znanstvenoj, ali i veoma širokoj kulturnoj javnosti zainteresiranoj za život i budućnost suvremenih gradova i veliki je doprinos relativno malobrojnoj literaturi posvećenoj aktualnim prostornim studijama i suvremenoj estetičkoj teoriji objavljenoj kod nas.


___________
autorica: Sandra Uskoković
recenzenti: Ana Šverko, Feđa Vukić
urednica: Ivana Keser Battista
jezik: hrvatski / engl. summary
opseg: 279 str.
format: 22 x 15,5 cm
uvez: meki
ISBN: 978-953-7703-40-0
nakladnik: UPI2M BOOKS, Zagreb
cijena: 150,00 kn
_____________

Knjiga sadrži:
– Poglavlja – Uvod, OU-TOPOS, Estetike otpora, Međuprostor, Grad kao dijalektička slika, Javni prostor umjetnosti: Etika autentičnosti, Događaj kao susret, Šamanizam u drugom prostoru, Emotivne geografije performativnosti, Koreografija prekinutog urbaniteta, Zaključak: Još jednom od začetka
– Pogovor Oris stanja stvari, politika, društvo, Europa, Hrvatska i umjetnost te kultura (autorica Marina Gržinić)
– Sažetak/Summary
– Popis literature
– Biografije umjetnika
– Bilješka o autorici
– Kazalo imena

Iz zaključka knjige:
Knjiga „Anamnesis: Dijalozi umjetnosti u javnom prostoru“ kritički propituje kulturu prostora i ekonomsku eksploataciju javnog prostora, kako bi ukazala na širok raspon umjetničkih praksi koje omogućuju građanima da postanu suproizvođačima javnog prostora. Ilustrirana kroz navedene primjere u ovoj knjizi, suvremena umjetnost u javnom prostoru proizvodi specifično gledište u odnosu na kolektivnu kulturu i njenu afirmaciju u urbanom životu. Ona istražuje načine na koje umjetničke intervencije i prakse preobražavaju i simbolično oblikuju javni prostor, odnosno načine na koje pridonose promjeni značenja javnog prostora, u kojem korisnici mogu ponovo doživjeti eksperimentalni karakter osjetilnog iskustva.

Search