Što će nama zajednica? & Drekplaz – 27. 12. 2017. u 19.30h

Written by on 2016-12-25

Croatian Design store i Bacači Sjenki pozivaju na Urban Hum/IBCT događaje:

* Radio-oko: Drekplaz & *Radio-oko: Što će nama zajednica?

Autori: Veno Mušinović, Leo Vukelić i Boris Bakal

Suradnici: Anja Pletikosa, Sandra Uskoković, Jelena Mesar, Nikša Marinović, Nikolina Komljenović, Dora Kokolj, Domagoj Klasnić, Vedran Senjanović, Nikolina Butorac, Vesna Mačković i mnogi drugi (isprike svima koje smo nehotično zaboravili)

Posebna zahvala: +Lilly The Cream Cheese

Produkcija: Bacači Sjenki

Donacije: ECF, Švicarska konfederacija, Zaklada Kultura Nova, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Urban Hum/ IBCT je međunarodna platforma/ projekt za promišljanje urbanog hiperteksta te njegovog korištenja u promišljanju urbanih transformacija, poticanju teraphličnog poticanja razvoja grada te ukazivanja na innheretno konfliktne prostorne dinamike u gradu. IBCT (Kad bi zgrade mogle govoriti) je projekt unutar UH platforme koji zoomira jedno određeno mjesto, određenu zgradu ili prostornu situaciju i razotkriva je kroz izvedbeno predavanje, filmski uradak ili drugim umjetničkim sredstvima, a nakon radionica, istraživanja i forenzičkih uvida. IBCT je međunarodni partnerski projekt udruga i organizacija iz Makedonije (FRU, Bitola/Skopje), Srbije (Supervizualna, Beograd) te Hrvatske (Bacači Sjenki).

Radio-Oko je višegodišnji projekt Bacača Sjenki koji u svojem naslovu nosi posvetu programu Kino oko, polazi od paradigme ozvučavanja nijemog filma i proizvodnje dodane vrijednosti uvođenjem paralelne radnje u drugom mediju. Kao što su u npr. nijemom filmu glazbenici uživo pratili pokretan slikopis, tako će autori okupljeni projektom Radio oko stvarati paralelnu slikovnu radnju unaprijed zadanom zvukopisu – odabranom zvučnom zapisu ili kolažu zvukova.

Radio-Oko: Drekplaz je zvukovno-slikovni komentar prostornih i političkih kontekstualija Trga Franje Tuđmana, koji po gradskoj i prihvaćenoj definiciji zapravo nije trg, već, kao što se često danas popularno zove – Drekplaz – zbog količine psećih izmetina. Upravo zato su autori na zadani, imenom trga upisani, “politični” zvukopis dodali slikovnu dimenziju trga iz vizure jednog psa.

Radio-Oko: Što će nama zajednica je zvukovno-slikovni komentar prostornih i političkih kontekstualija Trga Eugena Kvaternika u Bjelovaru. Taj središnji gradski trg, u centru Marijo-terezijanskog vojnog Castruma čuvaju danas bjelovarčanima jedva poznata 4 sveca i brojna stabla, ali se autori pitaju što zapravo čuvaju. Ulice koje omeđuju i poniru u trg, njihova danas opet izmjenjena imena i promjene u arhitektonskom pejsažu kao i u sadržajnoj supstanci govore o promjenama koje nisu baš uvijek željene, niti od sviju. Ovaj filmsko-zvukovni uradak homagge je mogućnostima suživota koje se zatiru. Forma i sadržaj se ovdje isprepliću i u načinu slikovnog i zvukovnog zapisa zorno ispisujući prostorne promjene i dinamike ovog trga.

Leo Vukelić i Boris Bakal predstavit će program IBCT i najaviti programske istraživačke radionice i predavanja u siječnju 2017. u Zagrebačkom centru za nezavisnu kluturu i mlade POGON. Datumi radionica i predavanja biti će najavljeni naknadno.

      

Search