Bacači Sjenki u New Yorku

Written by on 2017-02-23

Na poziv Columbia sveučilišta u New Yorku Sandra Uskoković i Boris Bakal predstavili su više projekata Bacača Sjenki (Vitić_pleše, Otac Hrabrost, Urban Hum) nakon što su s dva predavanja sudjelovali na CAA (Colege Art Association – najstarija udruga američkih umjetnika i teoretičara umjetnosti).

Suradnik Bacača Sjenki na više projekata (Shadow Casters/New York, 2003. & Recollecting Cities/Recolecting time/Zagreb, 2009.), javni povjesničar i teoretičar prostora, prof. Christopher Neville, pozvao je Bacače Sjenki da na Columbia sveučilištu na odsjeku za zaštitu i očuvanje arhitekture održe predavanje u Avery Hallu. U dvosatnom predavanju i naknadnom razgovoru s publikom pod naslovom “Living Memory Theater: Performing Heritage in Zagreb and Dubrovnik” BS su predstavili one projekte koji govore o izazovima suvremenog društva u očuvanju materijalne i nematerijalne urbane baštine, arhitektonskog i graditeljskog naslijeđa u ozračju hiperturizma i virtualizacije mjesta/prostora. Posebno je bio naglasak na suvremeno urbano naslijeđe koje se rapidno briše ili mijenja zbog neimanja primjenjivih kriterija zaštite te zbog sporosti razvoja metodologija, pristupa i materijala koji bi tu modernu i modernističku baštinu sačuvali i učinili ponovno atraktivnim današnjem stanovniku, posjetitelju i prolazniku.
Također su predstavljeni projekti zajednice poput već slavnog “Vitić_pleše” te istoimeni film o obnovi Vitićevog nebodera, a posebno mjesto u predavanju imao je projekt ‘Otac Hrabrost‘ koji je na Praškom Quadrienalu bio dobio Zlatnu Medalju u okviru hrvatske selekcije.

 

Search