Točka privlačenja / IBCT (Pametniji grad)

Written by on 2017-09-25

PAMETNIJI GRAD: 
TOČKA PRIVLAČENJA PAŽNJE / POINT OF ATTRACTION / IBCT – kad bi prostori mogli govoriti

Umjetnici i stručnjaci autori/izvođači: Leo Vukelić, Sandra Uskoković, Dora Kokolj, Ivona Grčić Filipović, Nikolina Komljenović, Marijan Crtalić i dr.

Umjetnici, istraživači, urbani antropolozi, povjesničari umjetnosti i drugi sudionici akcije “Point of attraction” u petak 29. i u subotu 30. rujna izvedbeno predlažu razna rješenja za budućnost zgrade bivše tvornice Penkala/Moster (kasnije Nada Dimić).
Gdje: u oko i ispred bivše tvornice “Nada Dimić” (ex “Penkala/Moster”)
Kordinate: 45°48’21.1″N 15°59’16.9″E 45.805863, 15.988029

Kada: petak, 29. rujan, od 16h do 20h; subota, 30. rujan od 10 do 16h – uskoro detaljniji raspored!

(od 26. do 28. rujna traje radionica sa stanovnicima kvarta u Mjesnoj zajednici “Kralj Petar Krešimir” koju vode Leo Vukelić, Sandra Uskoković i Nikolina Komljenović)

 

Od hibridne funkcije između interaktivne i participativne tehnologije: Muzej prošlih industrija koji su nastanjivali zgradu, s dječjim vrtićem i ostalim potrebnim uslugama za susjedstvo, obnovom zgrade s puno malih trgovina prehrambenim i obrtničkim dućanima (npr. obućari, kavo prerađivači, proizvodnja glazbenih instrumenata i krojačica). Prolaznici i članovi lokalne zajednice pozvani su da izazovu prošlost zgrade i postanu zainteresirani za svoju imanentnu budućnost, pregledavajući sve prijedloge i pronaći one koje će im biti korisne. Istraživanje i akcija nastoje pokazati kako bi fragmentirana lokalna zajednica mogla pronaći svoju točku privlačnosti i zajednički interes.

Na zgradu će biti instaliran i preko web poveznice dostupan memorijski stick na kojeg svatko može unjeti podatke ili uzeti podatke vezane uz konkretnu zgradu industrijske arhitekture Nada Dimić/Penkala&Moster. Građani mogu unijeti podatke vezane za njenu povijest kao i ideje za budućnost tog prostora. Radi se o dijalogu građana i otvaranju prostora za komunikacuju koristeći već dobro poznatu tehnologiju. Memorijski stick će trajno ostati na građevini.

Ova akcija je dio zajedničkog međunarodnog projekta IBCT/ Kad bi zgrade (prostori) mogli govoriti kojeg su u okviru platforme Urban Hum pokrenule organizacije iz Makedonije, Srbije i Hrvatske.

Produkcija: Bacači Sjenki; Oblikovanje: Mare Šuljak; Voditelji projekta u Zagrebu: Sandra Uskoković & Boris Bakal

U partnerstvu sa: FRU, Bitola/Skopje (Makedonija) te Supervizuelna, Beograd (Srbija)

Donatori: ECF (Europska kulturna fondacija), BAC, SDC (Švicarska konfederacija), Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba

   

Lokalni partneri: Tigar teatar, Pogon-zagrebački centar za nezavisnu kulturu i mlade

Podrška Bacačima Sjenki: Zaklada Kultura Nova

Search