Otvorenje izložbe: Fokus na modernizam + Periferni modernizam

Written by on 2020-12-01

Pametniji grad predstavlja: Fokus na modernizam + Periferni modernizam

Kada: srijeda, 02.12. u 18:00 h (do 05.12. u 19h)
Autori izložbe: DaNS – Društvo arhitekata Novog Sada, Urbanium i Relja Ivanić
Gdje: Oris – Kuća arhitekture, Ulica kralja Držislava 3
Trajanje izložbe: 02.- 05. prosinca, 09 -19h radnim danima te 10-13h u subotu

Organizacija i predstavljanje izložbe u RH: Bacači Sjenki
Autori koncepta i kustosi izložbe Fokus na Modernizam: Relja Ivanić i DaNS / Aleksandar Bede, Andrej Strehovec, Slobodan Jović, Dragana Konstantinović, Maja Momirov
Autori koncepta i kustosi izložbe Periferni Modernizam: URBANIUM / Natalija Bogdanović, Aleksa Đurić, Marija Simović, Petar Simović + Relja Ivanić

Fokusirajući se na period od kasnih 1940-ih pa sve do 1980-ih, na izložbi će se moći vidjeti ona modernistička ostvarenjakoja su sudjelovala u razvoju tadašnjih arhitektonskih trendova u svijetu, a koja do sada nisu bila predmet podrobnijeg i pomnijeg istraživanja.

Autori izložbe žele osvijestiti publiku o izgledu upečatljivih zgrada suvremene baštine prije svega Novog Sada i Kragujevca, a ujedno i pokrenuti drugačiji odnos prema ovoj baštini koja se često zaboravlja. Cilj izložbe i istraživanja je u budućnosti uključiti i druga manja mjesta s njihovim derivacijama jugoslavenskog socijalističkog modernizma.

Ova zagrebačka izložba je zapravo spoj dviju izložbi i istraživanja koja im predhode te baca posebno svijetlo na pojedine objekte koji su karakteristični primjeri paralelnih sistemskih procesa koji su se odvijali u poslijeratnom društvu, a to su: proces memorijalizacije, proces emancipacije stanovništva (prije svega radnika), i konačno, modernizacijski procesi općenito, a koji su zahvatili sve segmente društva – proizvodnju i izgradnju, kulturu i obrazovanje, svakodnevni život i administrativno uređenje objekata.

Osnovne ideje modernizma bile su utkane u svaki projekt, koji je u konačnici transformirao gradove na području cijele bivše Jugoslavije. Izložba nam na vrlo zanimljiv i poučan način ukazuje što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život te korisnijim za sve građane.

Objekti su uglavnom prikazani na majstorskim fotografijama Relje Ivanića, dok su ostali zbog neadekvatne rekonstrukcije, koja je jedna od ključnih problema obnove modernističke arhitekture, ili nemogućnosti fotografiranja, prikazani kroz odabrane izvatke iz arhiva i projektne dokumentacije.

U sklopu projekta Pametniji grad, višegodišnjeg programa Bacača Sjenki koji se bavi gradom kao resursom zajednice, promiče se i povezuje hrvatsko i svjetsko arhitektonsko i graditeljsko naslijeđe, isprepliće materijalna i nematerijalna baština, kontekstualizirajući projekt povijesnim, znanstvenim, kulturnim i općedruštvenim temama i sadržajima. Te teme i sadržaji se nadalje obrađujuu suradnji sa zainteresiranim lokalnim zajednicama i brojnim međunarodnim stručnjacima.

Ove dvije zanimljive izložbe bile su nam poticaj i inspiracija za slična istraživanja na području Republike Hrvatske te je u planu bila i izložba tog istraživanja kojeg, zbog pandemije, nismo uspjeli završiti i planiramo tu izložbu za sezonu 2021 kada Bacači Sjenki slave 20-godišnjicu postojanja i javnog djelovanja.

Na samome otvorenju izložbe, radi propisanih mjera suzbijanja širenja koronavirusa, moći će biti do 25 ljudi u prostoru – svi sa maskama i na propisanoj distanci – a vi ostali možete pričekati vani i čim netko izađe – puštamo Vas.

Pridružite nam se na otvorenju!

Pametniji grad je višegodišnji program Bacača Sjenki koji se bavi gradom kao resursom zajednice. U okviru navedenog programa promičemo i povezujemo hrvatsko i svjetsko arhitektonsko i graditeljsko naslijeđe, ispreplićemo materijalnu i nematerijalnu baštinu, stalno kontekstualizirajući projekt povijesnim, znanstvenim, kulturnim i općedruštvenim temama i sadržajima koje obrađujemo u suradnji sa zainteresiranom lokalnim zajednicama i brojnim međunarodnim stručnjacima.

Donatori Pametnijeg grada: Ministarstvo kulture i medija, Ured za kulturu grada Zagreba


Tagged as , , , ,

Search