Brujanje Grada

Written by on 2016-12-20

Brujanje Grada je post-dramska, skupno osmišljena izvedba u formi ludičkog predavanja.
Bavi se hipertekstualnim čitanjem javnog, privatnog, poslovnog i dijeljenog urbanog prostora gradova u kojima se odvija. Dakle, iako većim dijelom, metodološki i dramaturški fiksirana i određena, ona se u svakom gradu “oplemenjuje” narativima lokalne sredine koje sabire kroz višedisciplinarno istraživanje. U predstavi igraju/ nastupaju/ predaju glumci iz svih partnerskih sredina i međusobno surađuju u procesu rada i izvođenja. Predstava na interaktivni način, uključivanjem publike u – za predstavu posebice osmišljenu društvenu igru, izlaže, predstavlja i budi zajedno s lokalnom publikom sve povijesne, ekonomske, političke i osobne dinamike i sva korištenja izabranih prostora. Sadržaj predstave je prostor kao resurs te njegovo korištenje i transformacije kroz vrijeme. Protagonisti predstave su povijesne ličnosti, vlasnici zemljišta, zgrada, ili pak današnji korisnici tih prostora ili građani, koji o tom prostoru imaju svoje mišljenje ili razloge da se tim prostorom služe. Izvođači igraju sve te ličnosti, sele se uz njihovu pomoć kroz vrijeme i prostor, povezujući tako jedno mjesto sa sličnim mjestima pojedinog grada u Hrvatskoj, ali i šire. Svaki događaj je kontekstualiziran i događanjima u svijetu, znanstvenim otkrićima te literaturom (bilo teorijom ili beletristikom).

Ova predstava je ujedno i mogućnost razmjene znanja i primijenjenih metodologija među partnerima u drugim sredinama za stvaranje sličnih izvedbenih modela za aktivističko i političko djelovanje. Ona se kritički odnosi prema današnjim politikama korištenja, pretvorbe i transformacije odabranih prostora, a kroz svoju diskurzivnost nudi publici da iznese i svoja rješenja.

Koncept, prostor i režija: Boris Bakal

Dramaturgija: Anja Pletikosa & Boris Bakal

Koautori: Nikolina Butorac, Dora Kokolj, Vesna Mačković, Nikša Marinović, Jelena Mesar, Veno Mušinović, Anja Pletikosa, Sandra Uskoković, Leo Vukelić

Suradnici: Domagoj Klasnić, Vedran Senjanović, Milan Žerjav

Podrška: Ured za obrazovanje kulturu i sport, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

Zahvale i pomoć: Alfi Kabiljo, Drago Milnarec, Stjepan Đimi Stanić, Nenad Zimonjić

Premijere pojedinih epizoda:

Prva epizoda: Zagreb (2014, 21 prosinca) – TEK (Trg Eugena Kvaternika, Zagreb)
Druga epizoda: Zagreb (2015, 18. i 19. ožujka) – TFT (Trg Franje Tuđmana)
Treća epizoda: Bjelovar (2015, 5. svibnja) – TEK (Trg Eugena Kvaternika, Bjelovar)

Tagged as ,Continue reading


Search