REFLEKSIJE – edukativni video o sudioničkom upravljanju u kulturi

Written by on 2020-10-27

REFLEKSIJE – edukativni video o sudioničkom upravljanju u kulturi u projektu Centar oblikovanja svakodnevice

Projekt Centar oblikovanja svakodnevice dvogodišnji je rezultat suradnje dvije strukovne udruge u kulturi, ULUPUH-a i HDD-a (koji je ujedno i nositelj projekta). Jedan od partnera je Muzej za umjetnost i obrt, glavna muzejska ustanova u području dizajna, a svoju ulogu u projektu imaju i Bacači Sjenki, nevladina organizacija koja djeluje intermedijalno i umjetnički te doprinosi svojim velikim iskustvom u radu s građanima kroz svoje inovativne participativne programe. Grad Zagreb nezaobilazan je u kreiranju civilno javnog partnerstva.

Kroz priču nas vode suradnici na projektu iz partnerskih organizacija i ustanova i donose nam svoja iskustva, doživljaje i očekivanja o budućnosti.

Oblikovanje je u terminološkom smislu korak unazad od dizajna. Konotacije na dizajn u medijskom smislu obično su vezane uz nešto “skupo” što je dizajnirano “da bude lijepo”. U terminološki ozbiljnijem smislu, dizajn je usko vezan uz industriju i masivnu proizvodnju. Oblikovanje je daleko širi pojam, a sadrži put prema osvještavanju dizajna. Oblikovanjem kao davanjem oblika nečemu, od primjerice “običnog” uporabnog predmeta, pa sve do popodneva, ručka, druženja i odnosa prema bližnjima, obuhvaćamo cijelu sferu života.

Koncepcija i sinopsis: Bojan Mucko

Snimatelj i montažer: Miran Krčadinac

Sugovornici: Helena Tokić Jurković (voditeljica projekta), Marko Golub (HDD, voditelj galerije), Koraljka Vlajo (MUO, viša kustosica), Boris Bakal (Bacači Sjenki, predsjednik udruge), Nataša Raus (Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu), Ivana Bakal (ULUPUH, predsjednica udruge), Bella Rupena (ULUPUH, voditeljica galerije)

Centar oblikovanja svakodnevice (COS) je dvogodišnji istraživački kulturni projekt HDD-a (Hrvatskog dizajnerskog društva) te partnera MUO (Muzeja za umjetnost i obrt), ULUPUH-a (Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti), Grada Zagreba i udruge Bacači Sjenki, osmišljenog u promišljanju osnivanja i upravljanja mogućom novom kulturnom institucijom u gradu Zagrebu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Izrada video materijala sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj emitiranog materijala isključiva je odgovornost Hrvatskog dizajnerskog društva.

Search