URBOGLIFI: MNOŽENJE GRADA – “POKRETANJE RAZGOVORA” NA VITIĆEVOM NEBODERU

Written by on 2024-04-18

[urboglifi [lat. urbs = grad]+[grč. glyphē = graviranje] su simboličke i prostorne nakupine znakova i značenja stvorene višeslojnim upisivanjem raznih događaja u isto mjesto zbivanja, pomoću kojih onda iščitavamo urbanu kolektivnu memoriju grada, rekonstruirajući pri tome nematerijalnu kulturnu i političku baštinu urbanih prostora.]

Pozivamo vas na nastavak programa „Urboglifa“ u nedjelju 28. travnja na krovu Vitićevog nebodera u Laginjinoj gdje ćemo održati predavanje, a potom i razgovor s građanima uz soundtrack iz filma “Vitić pleše” skladatelja i intermedijalnog umjetnika Stanka Juzbašića. Razgovor će povesti naši posebni gosti, a pričat će se o smislu suživota, odgovornosti i samoći. Početak je u 10:00h.

Broj mjesta je ograničen i ulaz je besplatan. No, od vas tražimo da nam zauzvrat donesete svoju sliku iz djetinjstva ili kakav predmet s kojim dijelite povijest ili pak mislite da je zanimljiv za naš razgovor.
Prijave na: https://forms.gle/aBk9rGX5pcpJP8Cu6

Stanko Juzbašić je samostalni je umjetnik, glazbenik, skladatelj, intermedijalni umjetnik i pisac softvera. Nakon završenog studija elektrotehnike te portugalskog jezika i književnosti posvećuje se autorskom radu na području zvuka, glazbe, kazališta i glazbene informatike. Skladao je originalnu glazbu za više od 60 glazbeno scenskih uprizorenja u Hrvatskoj i svijetu. Dobitnik je više kazališnih i glazbenih nagrada. Kroz 1996.-1997. godinu bio je Fulbrightov stipendist na Columbia University Music Department u New Yorku. Od 1995. do 2002. je suradnik-pedagog na Moving Academy for Performing Arts u Berlinu. U školskoj godini 2005.-2006. bio je predavač kolegija “Oblikovanje zvuka” na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Inicijator je i autor Hrvatskog glazbenog pojmovnika i predavač samostalnog kolegija “Glazba uma” kojeg provodi u suradnji s Bacačima sjenki i uz sufinaciranje Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Nakon ove nedjelje, očekuje nas još jedan razgovor u toku radnog tjedna. U utorak 30. travnja od 16:00h do 20:00h ćemo se tako naći u dvorištu kuće u Martićevoj 44 gdje će nas kroz razgovor o smislu suživota, odgovornosti i samoći voditi Tatjana Tihomirović, Leo Vukelić i Boris Bakal.

Leo Vukelić magistar je umjetnosti. Nakon osnovne i srednje škole studira elektrotehniku, a 1996. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomira slobodne umjetnosti 2004. godine te iste godine sa dvoje kolega pokreće umjetničku organizaciju Tigar teatar i počinje se intenzivno baviti kazalištem za djecu i mlade. Do danas je realizirao 25 samostalnih i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od kazališnih početaka pa do danas realizirao je kao umjetnik više od 100 profesionalnih projekata na gotovo svim hrvatskim pozornicama, u svojstvu scenografa, kostimografa, izvođača, autora teksta, redatelja, dizajnera rasvjete i vizualnoga identiteta. Dobitnik je više strukovnih nagrada. Od 2023. godine zaposlen je kao docent umjetnosti na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Boris Bakal je redatelj, glumac, intermedijalni umjetnik koji već više od četrdeset godina stvara kazališne i filmske projekte, predstave, multimedijalne instalacije koje su predstavili ili producirali festivali i manifestacije u više od dvadeset zemalja širom svijeta. Kao gostujući predavač izlagao je na brojnim sveučilištima, simpozijima, konferencijama i tribinama. Od 2001. godine vodi Bacače sjenki, međunarodnu umjetničku platformu koja je dobila brojna priznanja i nagrade u Hrvatskoj i inozemstvu.

Prije toga možete nas pronaći u ponedjeljak 29. travnja u otvorenom uredu kod HNB-a gdje ćemo provesti dio našeg radnog vremena. Preko otvorenih ureda testiramo cijeli program „Urboglifa“ direktno s građanima, obavljamo organizaciju projekta te sakupljamo priče koje ćemo ugraditi u tematske šetnje. Ovi uredi tako postaju „mobilni interpretativni centri“ kvarta i mjesto susreta. Cilj postavljanja otvorenih ureda je osvještavanje kvartovske svakodnevice kao resursno vrijedne i korisne za promišljanje boljitka lokalne zajednice. To ćemo učiniti prikupljanjem urboglifa, simboličkih i prostornih nakupina, znakova i značenja, koje nastaju upisivanjem događanja u samo mjesto. Tako skupljanjem iskaza i svjedočanstava slučajnih i namjernih prolaznika zajednički istražujemo karakter grada. Posebnost ovog “Otvorenog ureda” je snimanje takozvanih Lumierovih minuta zadanog prostora.

“Urboglifi – množenje grada” je višemjesečni urbani program Bacača sjenki koji se nastavlja na našu dvadesetdvogodišnju praksu bavljenja gradom, njegovom materijalnom i nematerijalnom baštinom, čitanjem prostora i edukacije građana o resursnosti dijeljenih prostora. On je nastavak našeg promišljanja grada, arhitekture i umjetnosti u ozračju suvremenih kultura “drugim sredstvima” te poziv na suradnju, interakciju, dogovor i pristanak na “otvoreno polje razlika” kao nužan preduvjet aktivnog umjetničkog stvaralaštva. U temelju takvog promišljanja je ideja o nužnoj interdisciplinarnoj i polimedijskoj praksi te su-djelovanju s (mogućim) korisnicima-su-autorima te prakse.

O Bacačima sjenki

Podrška projektu: Grad Zagreb – Ured za kulturu i civilno društvo

Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Hrvatski audiovizualni savez, Agencija za elektroničke medije i drugi.


Tagged as , , ,

Search