Urboglifi-množenje grada: Transformacije grada – kino popodne – 24. 02. 2024.

Written by on 2024-02-17

Transformacije grada – kino popodne – 24. 02. 2024. MO “Matko Laginja”, ul. M- Laginje 11.

[urboglifi [lat. urbs = grad]+[grč. glyphē = graviranje] su simboličke i prostorne nakupine znakova i značenja stvorene višeslojnim upisivanjem raznih događaja u isto mjesto zbivanja, pomoću kojih onda iščitavamo urbanu kolektivnu memoriju grada, rekonstruirajući pri tome nematerijalnu kulturnu i političku baštinu urbanih prostora.]

Projekt “Urboglifi – množenje grada”  u Mjesnom odboru „Matko Laginja“ počinje pomno odabranim kino programom već ove nedjelje, 25. veljače od 16:00h. U njemu se bavimo transformacijom mjesta, lokaliteta i grada. Promišljamo prostor kao tekst i kao resurs koji nam stoji na raspolaganju u svoj svojoj višeslojnosti. 

Kino program počinje eksperimentalnim filmom Plac Ane Hušman gdje na poseban način vidimo uobičajene probleme zagrebačke Dolačke tržnice, a to su, primjerice: koje su namirnice domaće, a koje uvozne, te je li nešto ženski ili muški posao. Odmah nakon njega slijedi antologijski film “Radovi u tijeku španjolskog redatelja J. L. Guerina, jednog od najvažnijih dokumentarista Europe, koji prikazuje rušenje zgrade u radničkoj četvrti Barcelone i izgradnju novog objekta te sve dinamike koje to rušenje, iskapanje temelja te gradnju prate. Ovim projekcijama prisustvovat će autorica filma “Plac”, Ana Hušman, arhitekt i urbanist Ivan Mlinar, a razgovor će moderirati kulturna antropologinja Sonja Leboš.

Nastavno na dvadesetogodišnju praksu bavljenja gradom, njegovom materijalnom i nematerijalnom baštinom, čitanjem prostora i edukacije građana o resursnosti dijeljenih prostora, Bacači sjenki organiziraju ovaj projekt pod nazivom „Urboglifi: Množenje grada“.

Nakon prve navedene subote, već tjedan dana kasnije, 24. veljače, održat će se “Izvrnuta izvedba”, predstava napravljena u suradnji s polaznicima filmske škole FROOOM! Ovaj događaj je interaktivnog i senzornog tipa, a u pojedinim dijelovima u njemu mogu sudjelovati djeca i mladi (od 8 do 80 godina) te zaigrani stariji.

Sljedeći termin, u nedjelju 10. ožujka, izvrstan je za dovesti djecu, jer se pušta slavni animirani film Jiříja Trnke Carev slavuj, adaptacija istoimene bajke Hansa Christiana Andersena. Nakon toga ide kratkometražni hrvatski film I onda vidim Tanju redatelja Juraja Lerotića koji govori o tinejdžeru Željku i njegovu mlađem bratu koji žive sami. 

Još jedna nedjelja, 24. ožujka, rezervirana je za djecu i odrasle. Na rasporedu je portugalski film Kamen u džepu (red. Joaquim Pinto) u kojem pratimo priču o dječaku koji za kaznu ljetne praznike mora provesti u tetinom malom hotelu na obali. S njime zajedno ide U plavetnilu (red. Antoneta Alamat Kusijanović) gdje pratimo djevojčicu Juliju koja bježeći od vršnjačkog nasilja stiže na idilični otok s majkom.

Oba filma, i Kamen u džepu i U plavetnilu tretiraju pubertet i njegove probleme na sasvim drugačije načine, kod J. Pinta protagonist je zbunjeni mladić koji upada u svakolike nevolje, a kod A. Alamat Kusijanović protagonistica je djevojka s problemima koje pokušava emancipirati kroz sukobe s prijateljima. Zanimljivost ovog potonjeg filma je da se “njegova protagonistica” seli kasnije u nagrađivani film iste autorice, u film “Murina”, nagrađen na Cannes film festivalu. 

Za subotu 13. travnja, ostavljen je dugometražni dokumentarni film koji prati priču koja se odvijala posljednjih 20 godina upravo u susjedstvu Mjesnog odbora „Matka Laginje“. U pitanju je film Vitić Pleše redatelja Borisa Bakala koji prikazuje priču o neboderu u neposrednoj blizini mjesta gdje se odvija navedeni kino program.

Na svim programima očekuju vas zanimljivi gosti i mogućnost sudjelovanja u razgovoru i raspravi koja će se odviti nakon projekcija.

 

Podrška projektu: Grad Zagreb
Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Hrvatski audiovizualni savez
Filmske projekcije omogućuje EU projekt CinEd – Gledajmo zajedno

Search