URBOGLIFI: MNOŽENJE GRADA

Written by on 2024-03-13

URBOGLIFI: MNOŽENJE GRADA
Subota, 16. ožujka u 17h – besplatno kino popodne – MO “Matko Laginja”, ul. M. Laginje 11.
– od 18h ugodni razgovor s filmskim autorom Jurjem Lerotićem i producenticom i aktivistkinjom Arijanom Lekić Fridrih, koji moderira dramaturginja, spisateljica i aktivistica Dorotea Šušak.# “Malo svjetlo”, r. Alain Gomis, 15’ (Senegal, 20023)
# “Onda vidim Tanju”, r. Juraj Lerotić, 33 ‘ (Hrvatska, 2010.)
# i za publiku 11+
# besplatan upad

Projekt Bacača sjenki, “Urboglifi – množenje grada”, u kojem promišljamo grad, odnose u njemu te njegove resurse, nastavlja se već ove subote, 16. ožujka od 17:00h. u Mjesnom odboru „Matko Laginja“ pomno odabranim kino programom na koji su djeca su više nego dobrodošlaa.

Puštamo dva slavna kratkometražna filma, Malo svjetlo Alaina Gomisa te Onda vidim Tanju redatelja Juraja Lerotića koji, kroz djecu kao glavne likove, nam oba govore o životnim iskustvima mladih, poigravaju se s percepcijom stvarnosti te filmom kao umjetnosti obmane i manipulacije. Također bave se, na mudar, osjetljiv i konceptualno osmišljen način, ozbiljnim temama, onima o kojima se i roditelji i nastavnici često ne usuđuju razgovarati s djecom i mladima.

Ovim projekcijama, osim Lerotića, prisustvovat će producentica i aktivistkinja Arijana Lekić Fridrih, a razgovor će moderirati dramaturginja, pjesnikinja i aktivistica Dorotea Šušak. U razgovor bismo rado voljeljeli uključiti i djecu i mlade te smo spremni odgovoriti na sva njihova pitanja, pogotovo zato jer nas jako inspirira tekst Juraja Lerotića iz Filmskog ljetopisa o radu s djecom na filmu.

Nastavno na dvadesetdvogodišnju praksu bavljenja gradom, njegovom materijalnom i nematerijalnom baštinom, čitanjem prostora i edukacije građana o resursnosti dijeljenih prostora, Bacači sjenki organiziraju ovaj projekt pod nazivom „Urboglifi: Množenje grada“ koji se nastavlja 24. ožujka kino programom na koji su ponovno dobrodošla djeca jer se pušta hrvatski film U plaventilo redateljice Antonete Alamat Kusijanović te portugalski film Kamen u džepu redatelja Joaquima Pinta. Oba filma tretiraju pubertet i njegove probleme na sasvim drugačije načine što bi posebno moglo biti zanimljivo mlađoj publici, ali i onima malo starijima.

Juraj Lerotić rođen je 1978. u Kielu, Njemačka. Diplomirao je predškolski odgoj na Filozofskom fakultetu u Zadru i tv režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od 2002. do 2022. god. radio je kao scenarist i redatelj na dječjim emisijama HTV-a ( Parlaonica, Ni da ni ne, Drugi ) te na dokumentarnim serijama Roberta Knjaza (Mjenjačnica, Koledžicom po svijetu, Slučajni turist, Hrvatski velikani ). a 2014. i 2015. godine radio je u HAVCu, kao povjerenik za kratki igrani film. Njegov prvi profesionalni film, srednjometražni igrani film Onda vidim Tanju ( 2011.) imao je europsku premijeru na Rotterdam film festivalu, a za televizijsko emitiranje otkupio ga je francusko-njemački tv program ARTE, a nagrađen je s pet nagrada. Njegov dugometražni prvijenac Sigurno mjesto (2022.) upravo se nalazi u festivalskoj distribuciji i dosad je dobio 42 nagrade.

Arijana Lekić – Fridrih je rođena u Zagrebu gdje živi i radi. Završila je studij Filma i videa na Umjetničkoj akademiji u Splitu te studij Režije dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Djeluje u području filma i video umjetnosti. Redovito izlaže svoje multimedijalne radove te radi na filmu (kao redateljica i scenaristica), video umjetnosti i performansu  od 2005. Njezina filmografija uključuje filmove „Online“, „The Parade“, „Begin again“ i web dokumentarac „From5To95“ koji su prikazani na brojnim domaćim i stranim festivalima.

Dorotea Šušak je izvršna direktorica Centra za ženske studije u Zagrebu. Diplomirala je Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Doktorandica je na poslijediplomskom studiju Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture pri Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te je edukantica realitetne psihoterapije i teorije izbora. Trostruka je laureatkinja nacionalne nagrade Marin Držić za najbolje dramske tekstove, Rektorove nagrade za umjetnički projekt,  nagrade Radiofonton za radio dramski tekst, kao i nagrade HNK Mostar za najbolji, suvremeni dramski tekst. Njezina je poezija uvrštena u nekoliko različitih izdanja i regionalnih antologija. Potpisuje dramaturgiju i/ili režiju niza kazališnih i drugih umjetničkih projekata na nezavisnoj i institucionalnoj sceni u Hrvatskoj i regiji. Višegodišnja je aktivistkinja u polju socijalne dostupnosti i kvalitete obrazovanja te feminizma. Alumni je OSCE/ODIHR-ovog programa ‘Advocacy School on Gender and Politics’ te je članica američkog edukacijsko-zagovaračkog programa organizacije Vital Voices pod nazivom ‘Intergenerational Fellowship on Women, Peace and Security in South Central Europe’.

O Bacačima sjenki

Podrška projektu: Grad Zagreb
Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Hrvatski audiovizualni savez
U suradnji s MO Matko Laginja i #Hrvatskim školskim muzejom
Filmske projekcije omogućuje EU projekt CinEd 2.1 – Gledajmo zajedno
Search