CinEd: prikazivanje filmova za mlade u Primorsko-goranskoj županiji

Written by on 2021-09-20

Udruga Bacači Sjenki u Primorsko-goranskoj županiji spojila je veliki europski projekt CinEd sa svojom kvalitetnom Frooom! interdisciplinarnom filmskom školom za djecu i mlade te održala projekcije i radionice vezane uz filmove iz bogate CinEd zbirke europskih filmova za djecu i mlade, u partnerstvu s KINO.hr i Radar d.o.o.

Čak dvije filmske radionice su se održale 21. rujna u Mrkoplju (KINO.hr Mrkopalj), dvije 27. rujna u Liču (KINO.hr Lič) te jedna, 29. rujna u Vrbovskom (KINO.hr Vrbovsko). Učenici iz lokalnih osnovnih škola gledali su pomno odabrane filmove iz kolekcije te na radionici prolazili niz kreativnih, praktičnih i zabavnih aktivnosti za analizu odgledanog.

CinEd je europski program obrazovanja o filmu i kroz film za djecu i mlade kroz sustavnu edukaciju nastavnika i filmskih edukatora koji s njima rade. Omogućava besplatan pristup kolekciji odabranih baštinskih i arthouse europskih filmova u edukativne svrhe. Namijenjen djeci i mladima od 6 do 18 godina te učiteljima i edukatorima unutar i izvan školskog sustava, CinEd nastoji razviti dugotrajan interes i poznavanje europske kinematografije među mladima, njihovo kritičko rasuđivanje i kreativni senzibilitet te pridonijeti općem obrazovanju primjenom filma, ujedno podižući svijest o europskoj kulturnoj raznolikosti. Projekt je sufinanciran kroz Kreativnu Europu MEDIA.

FROOOM! je stvaralački odgojno-obrazovni program zabavnog karaktera, koji od 2012. godine nudi djeci i mladima mogućnost ulaska u svijet filma onkraj standardnog kino ili TV gledateljskog iskustva.

Radionice su bile korisne i za nastavnike, jer su osim gledanja filmova iz kolekcije, mogli saznati kako koristiti platformu cined.eu/hr sa brojnim besplatno dostupnim vrhunskim europskim filmovima i pedagoškim alatima te proći niz kreativnih, praktičnih i zabavnih aktivnosti kakve mogu koristiti u radu s djecom i mladima, sve kako bi ih zainteresirali za kvalitetne filmove i uputili u tzv. kulturu gledanja.

Podrška Frooom! filmskoj školi te projekcijama i filmskim radionicama: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka

Podrška CinEdu u Hrvatskoj i Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / Zaklada Kultura / Hrvatski audiovizualni centar / Grad Zagreb / Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Search