FROOOM! – inovativne filmske radionice ponovno u Sinju!

Written by on 2017-08-10

Bacači Sjenki u suradnji s Kulturno umjetničkim središtem i udrugom S.K.U.P. U Sinju od 28. kolovoza do 01. rujna organiziraju cjelodnevne (od 8-16h) odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina.

Od 2012. g., od kada je osnovan u Zagrebu, Frooom! se proširio u 6 hrvatskih županija i 8 gradova: Prelog, Sinj, Koprivnica, Rijeka, Split, Pakrac i Zagreb, a jedno se vrijeme odvijao u Opatiji. Kao vrijednog, inovativnog i potrebnog prepoznali su ga brojni roditelji i djeca, novinari, te medijski i filmski djelatnici, ali i mnogi donatori, sponzori, partneri i lokalne samouprave.

Namijenjen je prvenstveno djeci osnovnoškolske dobi do 13 godina (za majstorske radionice i do 16 godina) s izraženim afinitetom prema medijskim i filmskim umjetnostima i stvaralaštvu, ali uspješno potiče generalno stvaralaštvo djece kroz razrađenu metodologiju te daje polaznicima bogat zbir društvenih vještina koje uspješno integriraju u svoje ostale školske ili izvanškolske aktivnosti. Frooom! je integrativan odgojno-obrazovni program jer prepoznaje univerzalnu humanističku potrebu današnje djece za stjecanjem mnogih znanja i vještina te integriranje jedne u drugu.

Program također kao polazište uzima činjenicu da su polaznici danas „digitalno pismeni po rođenju“ iako uglavnom ne razumiju ni riječ digitalno ni pismeno te ih stoga treba sustavno i odgovorno opismenjavati primjereno njihovom dobu. Stoga je Frooom! u jednom svom dijelu i program informacijskog opismenjavanja te često djeci daje lateralan uvid u povijest filma i filmske tehnike dok ih digitalno osvještava i upoznaje s računalnim programima za obradu slike, zvuka ili stop animacije.

Frooom! majeutički obučava djecu da prepoznaju namjeru, svrhu, cilj i vrijednost pojedinog filmskog djela, čime stječu znanja za prepoznavanje i onih filmskih i medijskih sadržaja koji im nisu primjereni ili ih na neki drugi način ugrožavaju. Integrativnost i inovacija ovog programa je i u sustavnom upućivanju polaznika na mogućnost primjene znanja Frooom!-a u školi i ostalim vanškolskim aktivnostima, kao i što istovremeno u provođenje programa uključuje i članove njihove šire i uže obitelji. Roditelji su prije početka provođenja programa upoznati s našim cijelim odgojno-obrazovnim procesom i stoga se često uključuju u rad radionica, ali i u domaće zadatke svoje djece nakon cjelodnevne radionice; roditelji i članovi obitelji polaznika tako postaju protagonisti, glumci, snimatelji, koproducenti, koscenaristi i asistenti kratkih filmskih ostvarenja svoje djece.

Frooom! se provodi u Sinju kao petotjedna cjelodnevna radionica tijekom koje djeca imaju osiguran i topli obrok, dodatnu zdravstvenu zaštitu i psihološku podršku.

Frooom! kroz tri razine odgojno-obrazovnog programa (početnu, naprednu i mastorsku) upoznaje djecu prvenstveno sa njima samima, njihovim stvaralačkim i ljudskim potencijalima, a kroz zabavu i igru s filmskom poviješću, nastankom i razvojem filmskih tehnika i postupaka te svakodnevno s više antologijskih ili najnovijih filmskih i medijskih ostvarenja: kratkih i dugih igranih, dokumentarnih, animiranih, namjenskih i eksperimentalnih filmova.

Djeca u Frooom!-u ulaze u velike camere obscure, grade i proučavaju zoetrope, slikolovke i praksinoskope, Muybridgov-e eksperimente, manirističke slike iluzije, nastanak i nestanak filmske vrpce, razvoj kamera i načina obrade filma, ali se i igraju s perceptivnim računalnim igrama, analognim filmom, te stvaraju razna novomedijska djela putem jednostavnih programa digitalne animacije, ali i složenim programima za 3D mapping.

Svakog dana djeca gledaju barem po jedan filmski ili medijski sadržaj koji zajednički nakon projekcije analiziraju kroz moderiranu diskusiju. Dva puta tjedno u gradskom kinu Sinj su i javne besplatne matineje i za građanstvo u 11h – utorkom i četvrtkom.

Ova radionica u Sinju nastavak je prošlogodišnje tako da se sastoji od početne (za do 16 novih polaznika) i napredne (polaznici od prošle godine) razine.

Glavno mjesto radnje ove priče je Kulturno umjetničko središte u ulici Put Petrovca 12  u zgradi koja na istom mjestu stoji, pod imenom “Kvartir” ili “konjčka vojarna” od 1760. godine. Legenda kaže da je upravo tamo gdje je ulaz u KUS i Frooom! davne 1784. godine pao s konja Paulus Aemilius Canalis, mletački namjesnik u Sinju, jer se kobila uplašila pucnja iz obližnjeg dvorišta.

U Sinju, s polaznicima družit će se Boris Bakal (redatelj, glumac i javni povijesničar), Bojana Burnać (dokumentaristica, snimateljica i roniteljica na dah), Nada Kovačević (glumica i dramski pedagog), Magdalena Ptiček (mlada medijska umjetnica, snimateljica i autorica) te Pavle Perković (geštalt psiho terapeut i psiholog).

Paralelno s radionicama u Sinju Bacači Sjenki provode ovaj program i u Prelogu i u Zagrebu u istom terminu.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 16-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Podrška projektu: Hrvatski audio vizuelni centar (HAVC), Agencija za elektroničke medije, Splitsko-dalmatinska županjia. Dio programa odvija se i kroz prlatformu Clubture.

Partneri: KUS, Udruga S.K.U.P., konoba “Potkova”, Gradsko kino (Sinj), Hrvatski filmski savez, udruga Mavena i Kino klub (Split).

Informacije: frooom.filmskaradionica@gmail.com, +385 98 165 8186

Prijave i informacije

Search