Nebo nam je granica

Written by on 2017-07-22

Upravo je završila 16 uspješna sezona djelovanja Bacača Sjenki koja je kulminirala nacionalnom premijerom predstave “MALE/FEMALE – društvena igra za ženske i muške” na međunarodnom Festivalu Pergine Open u blizini Trenta s talijanskim i hrvatskim izvođačima, a u režiji Borisa Bakala.
Istovremeno sa pripremama za ovo izvođenje u Italiji Bacači Sjenki održali su svoju tradicionalnu i već slavnu filmsku školu za djecu i mlade koju već 6 godina održavaju u 8 gradova Republike Hrvatske.
Ovoljetni Frooom! bio je rekordan po svemu: 159 djece u 4 tjedna nastave u početnim, naprednim i majstorskim radionicama, 15 profesora-voditelja nastave (Anja Pletikosa, Vedran Senjanović, Dražen Žerjav, Martin Šatović, Jakov Čuveljak, Lea Mileta, Dea Jagić, Pavle Perković, Nada Kovačević, Lidija Kraljić, Bojana Burnać, Dalija Dozet, Veno Mušinović, Stipe Bagarić, Boris Bakal), 80 filmskih programa te preko 10 napravljenih kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova napravljenih od strane polaznika.
Predstava “MALE/FEMALE” započela je svoju povijest 2011. godine u Zagrebu, (u režiji Borisa Bakala i Katarine Pejović) a zatim je igrala u kazalištima i na festivalima širom Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije i Slovenije. Iako spominjana, cijenjena i teoretski obrađivana (UK, Poljska, Njemačka) i izvan ovog geografskog konteksta predstava zbog svoje jazz-glumačke improvizacije i interaktivne forme nije nikada mogla biti predstavljena izvan ovog jezičnog područja. Zato su Bacači Sjenki odlučili da je nanovo uprizore i produciraju uz pomoć domaćih i stranih partnera, donatora i koproducenata za sada u Italiji, ali uskoro i u drugim jezičnim i geografskim kontekstima. Trento Spettacoli jedan od kooproducenata predstave najavio je dugu talijansku turneju te brojna gostovanja. U planu je gostovanje predstave i u Rovinju, Puli i Rijeci.
Ova šesnaesta po redu sezona Bacača Sjenki započela je brojnim gostovanjima uspješnice “Bitka na Neretvi” od Podgorice, Kotora, Skopja, Bitole, Dubrovnika, Zadra i Splita do nedavnog izuzetno uspješnog gostovanja u Yerevanu u Armeniji, a nastavila se simpozijima i radionicama urbane platforme “Urban Hum” i “Kad bi zgrade/prostori mogli govoriti”u Kotoru, Mitrovici, Skopju, Beogradu i Zagrebu, stručnim predavanjima i radionicama na sveučilištima u Helsinkiju, New Yorku, Zagrebu i Yerevanu, a potvrdila nastavkom snimanja dokumentarnog filma “Betonska ljubav” o obnovi Vitićevog nebodera koji je ovih dana ušao i u postprodukciju, koju uz Bacače Sjenki vodi ugledna producentska kuća Restart.
Nova 17. sezona javnog i kulturnog djelovanja Bacača Sjenki započet će u kolovozu već gotovo rasprodanim inovativnim obrazovnim programom Frooom! u Sinju, Prelogu i Zagrebu, nastavit će se gostovanjem “Bitke na Neretvi” 23. rujna u Mladinskom gledalištu u Ljubljani te, također u rujnu, nastavkom projekta “Kad bi zgrade/prostori mogli govoriti” u Skopju i Zagrebu. U rujnu će Bacači Sjenki predstaviti, na poziv UN i EU, u Sarajevu na europskoj konferenciji o medijskoj i filmskoj pismenosti svoj inovativni obrazovni filmski program Frooom!, a potom sljede brojna gostovanja, nove premijere, novi i stari obrazovni programi za djecu i profesionalce, ali i za one 54+.

Search