(Hrvatski) Baština i naslijeđe za oblikovanje budućnosti – radionica

Written by on 2019-02-25

Ci spiace, ma questo articolo è disponibile soltanto in Croato.

(Hrvatski) ŽIVOTOPISI PREDAVAČA:

Sandra Uskoković je povjesničarka umjetnosti, predavač, pisac i kritičar. Nakon završenog magisterija na George Washington University (USA), doktorirala je na Sveučilištu Zagreb. Autorica je nekoliko knjiga i oko 50 stručno-znanstvenih članaka na temu arhitekture, baštine, teorije umjetnosti i performativnih umjetničkih praksi. Stipendistica je ICCROM-a (RIm) i UNESCO-a (2003/2004). Dobitnica je međunarodnih nagrada iz umjetnosti: Samuel H.Kress Foundation (NY), Getty Trust, The Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts (Chicago). Izvanredni je profesor na Sveučilištu Dubrovnik, Odjel za umjetnost.
Predavala je na brojnim međunarodnim univerzitetima (Helsinki, Copenhagen, Manchester, Bangkok, Montreal, New York, Tokyo, Singapore) te simpozijima. Ekspertna je članica ICOMOS-ovog odbora za modernu baštinu, međunarodnog odbora College of Art Association, međunarodne platforme za kritičko promišljanje baštine (ACHS), Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske, te udruge "Bacači Sjenki". Njena posljednja knjiga zove se “Anamnesis – dijalozi umjetnosti u javnim prostorima”, u izdanju UPI2M Books.

Boris Bakal je kazališni/filmski redatelj, glumac, producent, intermedijalni umjetnik, interdisciplinarni javni povjesničar, aktivist i pedagog. Tijekom više od 40 godina karijere stvara kazališne i filmske projekte, predstave, multimedijalne instalacije te pokreće kulturno-socijalno-političke inicijative koje su predstavili i/ili producirali festivali, manifestacije i skupovi u više od 20 zemalja svijeta (između ostalih: Bologna Kulturna prestolnica Europe 2000., Dubrovačke ljetne igre, Praški Quadrienale, Bollwerk Belluard International/Fribourg, Eurokaz/Zagreb, BITEF/Beograd, MESS/Sarajevo, Borštnikovo srečanje/Maribor, Akcent/Prag i INTERFERENCIJE/Cluj, Akademie der Kunste der Welt/Koeln te mnogi drugi) .
Piše, predaje i objavljivljuje tekstove o društvenim prilikama, umjetnosti i kulturnim politikama u zbornicima, časopisima i dnevnicima u Italiji, Hrvatskoj, Njemačkoj, Srbiji, Belgiji, USA, UK i Nizozemskoj. Kao gostujući predavač izlagao i vodio radionice na više univerziteta (ADU/FF/ALU Zagreb, New York, Columbia/NY, Perugia, SACi-Firenca, Leiden, Exeter, Kent, Bangkok, Prague, Helsinki, Kopenhagen, itd.) te na brojnim simpozijima, konferencijama i tribinama.
On je također suosnivač umjetničkih i aktivističkih platformi poput Bacača Sjenki, Orchestra Stolpnik, Letećeg sveučilišta, Antiratne Kampanje Hrvatske te Saveza Operacija Grad. Bacači Sjenki (umjetnička organizacija od 2002, te udruga od 2006) koje vodi od 2001. osvojila su i dobila brojna domaća i međunarodna priznanja i nagrade.

Marko Sančanin, dipl. ing. arh. (Zagreb, 1975.) studirao je političke znanosti i arhitekturu, a diplomirao Arhitekturu na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2000. godine su-osniva Platformu 9,81 i – neprofitnu organizacije koja je istraživala prostorne posljedice kulturne, ekonomske i političke tranzicije i bavila različitim oblicima arhitektonskog i urbano - kulturnog aktivizma. Koautor je brojnih publikacija, tekstova te autor brojnih radijskih emisija na Hrvatskom radiju i kolumni na T-portalu na temu arhitekture, prostornog razvoja i kulture. Od 2012. djeluje kao free-lance arhitekt, umjetnik, kritičar kulture i arhitekture te autor i suradnik na projektima u polju kulture.

Tagged as , , ,