Održana fokus grupa u sklopu .MOV projekta s polaznicima FROOOM! programa

Written by on 2023-01-17

Bacači sjenki dio su Tematske mreže za razvoj medijske pismenosti koja je osnovana u okviru ESF projekta Medijsko obrazovanje je važno: MOV čiji je nositelj GONG. Jedan od ciljeva projekta je ojačati organizacije koji se bave medijskom pismenošću kako bi se kroz sinergijsko djelovanje uvodile reforme u području medijske pismenosti te kako bi rezultati neformalnih edukacijskih programa, poput našeg FROOOM!a, postali prepoznatljivi te kako bi se, dugoročno gledano, utjecalo na javnu obrazovnu politiku, odnosno izmjenu programa/kurikuluma u formalnom obrazovanju.

Kako bi dobili što više informacija i „bacački“ rečeno sagledali problem iz što više motrišta u okviru .MOV projekta, organizirano je nekoliko fokus grupa s različitim ciljnim skupinama. Cilj fokus grupa je dobivanje sveobuhvatnih informacija o trenutnom stanju vezanom za obrazovanje (formalno i neformalno) o medijskoj pismenosti.

Bacači sjenki su 19.12. 2022. u prostorijama GONGa, u Mihanovićevoj 14, održali fokus grupu sa svojim mladim FROOOM! polaznicima. Fokusicu je vodio Veno Mušinović, dugogodišnji suradnik i član Bacača Sjenki, edukator na svim obrazovnim programima filmske i medijske pismenosti.

Šestero mladih u dobi od 14 do 16 godina raspravljali su o tome što za njih podrazumijeva pojam medijske pismenosti, koja su znanja i vještine potrebni da bismo danas bili medijski pismeni, ukoliko znaju sami proizvoditi medijske sadržaje (audio/video materijal) da li im to olakšava razumijevanje i konzumiranje medijskih sadržaja, kako u školi obrađuju medijske sadržaje, na koji je način im je sudjelovanje na FROOOM! programu pomoglo u razvijanju vještina medijske pismenosti i sl.

Rasprava je bila opuštena i ležerna, djeca su bila zainteresirana i sudjelovala su u raspravi, no svejedno smo zaključili da format fokus grupe ipak nije primjeren za djecu jer se kroz više dana i u opuštenijoj atmosferi puno više od njih dobije.

Jedan od glavnih zaključaka je da je FROOOM! program mjesto timskog rada gdje se obrađuju vrlo zanimljivi sadržaji koji im kasnije koriste i u školi i tijekom slobodnog vremena. Vrlo su oprezni u kreiranju sadržaja na društvenim mrežama. Neki od njih snimaju filmove u slobodno vrijeme, predstavljaju ih u školi, predstavljaju školsku lektiru u formi filma u tehnici stop animacija.

Fokus grupa trajala je oko sat vremena, izrađen je izvještaj sa cijelom raspravom i zaključcima.

Search