CinEd forum u Zagrebu

Written by on 2022-03-21

CinEd je jedan od najsloženijih projekata filmskog opismenjavanja u EU namijenjen širokom spektru korisnika: učiteljima svih smjerova i razina, voditeljima obrazovnih programa, filmskim i audiovizualnim profesionalcima koji žele surađivati u izgradnji europske kulture i obrazovanju mladih ljudi o europskom filmu.

Pozivamo sve nastavnike, profesore, edukatore, filmske profesionalce i autore da nam se pridruže na CinEd forum događanjima posvećenima poučavanju o filmu i kroz film 6. i 7. travnja 2022., bit će veselo, zanimljivo i korisno.

CinEd forum okupit će neke od najvažnijih europskih aktera filmskog obrazovanja. Fokus ćemo usmjeriti prema korištenju filma kao alata u nastavi, a u sklopu foruma bit će prikazan novi film u CinEd kolekciji, “Strah jesti dušu”, prema mišljenju mnogih, najbolje djelo kultnog redatelja R. W. Fassbindera.

U srijedu 6. travnja u 15 sati na okruglom stolu u dvorani Urania ćemo ugostiti autore nekih od najboljih novih hrvatskih filmova, Sonju Tarokić i Nebojšu Sljepčevića. Razgovarat ćemo o njihovim filmovima “Zbornica” i “Srbenka”, o provokaciji kao mogućoj metodi u nastavi te filmu kao sredstvu istraživanja sustava i njegovih problema, vodit će moderatorica Marija Georgiev, filmska autorica i voditeljica edukacija Bacača sjenki.

Nakon toga, u 17 sati, održat će se prezentacija CinEd projekta i njegove nove interaktivne platforme za gledanje filmova www.cined.eu. Predstavljanje će otvoriti Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra. Projekt CinEd će predstaviti Rui Machado, zamjenik ravnatelja Portugalske kinoteke; Nathalie Bourgeois, pedagoška koordinatorica projekta; te Boris Bakal, umjetnički voditelj Bacača sjenki. Novu CinEd platformu će predstaviti Alexandre Ulisses, voditelj inovacija MOG Technologies.

U četvrtak 7. travnja u kinu Tuškanac počinjemo s projekcijom filma “Strah jesti dušu” za učenike srednjih škola u 12 sati uz analizu i razgovor koji će modirirati filmski redatelj i voditelj FROOOM! filmskih radionica, Karlo Vorih.

Nastavljamo u kinu Tuškanac u 16 sati kad će europski stručnjaci za film i edukaciju predstavit će nove CinEd pedagoške alate za korištenje filma u nastavi: Andrea Reisz, Christine Kopf, Elina Vitkala, Eva Spilková, Gintė Žulytė, Isabelle Bourdon, Laia Colell, Maria Cascella, Marija Georgiev, Mette Lagerstam, Monica Sebestyen, Ralitsa Assenova, Sebastien Rosenow i Teresa Garcia. O svom radu s filmom kao alatom u nastavi stranih jezika pričat će Ejla Kovačević.

Za kraj, u 18:30 u Tuškancu slijedi poslastica, projekcija filma R. W. Fassbindera “Strah jesti dušu”, nakon koje ćemo razgovarati o korištenju ovog i drugih provokativnih filmova u radu s mladima. Razgovor će moderirati Martin Ganguly, redatelj i sveučilišni profesor, voditelj školskog projekta na njemačkom festivalu Berlinale, koji će nam nešto reći i svojim iskustva predavanja ovog i drugih Fassbinderovih filmova.

Prezentacije i rasprave će biti na engleskom jeziku uz prijevod na hrvatski. Ulaz na sva događanja besplatan. 

Prijave na: https://forms.gle/td2zZSTQd1CDfFgJ8

Za organizirano dovođenje učenika na projekciju 7. travnja u 12 sati “Strah jesti dušu” u kinu Tuškanac, molimo da nas kontaktirate na: marija.bacacisjenki@gmail.com 

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba.

Potpora Bacačima Sjenki: Zaklada Kultura Nova.

Partneri CinEd foruma: Multimedijalni Institut MaMa Zagreb, Kino Tuškanac, Urania – prostor kreacije.

Partneri CinEd projekta: