Projekcija filma “Radovi u tijeku” u sklopu projekta “Pametniji grad 2”

Written by on 2020-12-04

Redatelj i producent: José Luis Guerín
Naslov: hrv. Radovi u tijeku / eng. Work in progress / esp. En construcción

Gdje: Kinoteka, Kordunska ulica 1, Zagreb
Kada: 10. prosinca 2020 u 17h
.

Film je na španjolskom, katalonskom i arapskom jeziku uz hrvatske podnaslove.
Ulaz na film i predavanje je besplatan!
Za do 50 posjetitelja! Najave na: bacaci.sjenki@gmail.com

Ovogodišnji program Pametniji grad 2, program promišljanja resursnosti grada te grada kao složenog prostora dijeljenja, razmjene i zajedništva, završavamo s projekcijom izuzetnog španjolskog filma “Radovi u tijeku” (2001.) redatelja José Luis Guerína.

José Luis Guerín je prilično poznat kod nas u užim filmskim krugovima, a njegovi eksperimentalni, dokumentarni i igrani filmovi prikazani su na festivalima i manifestacijama diljem Republike Hrvatske (Filmske mutacije, Art kino Croatia, Kino Europa, KIC, Human Rights Film Festival i drugi).

Njegovi filmovi “Gost“, “Safir iz Saint Louisa”, “U Sylvijinom gradu“, “Sjećanja na jutro“, “Akademija muza” i ostali oduševili su i inspirirali mnoge domaće filmoljupce, a ovaj film koji je u KIC-u prikazan samo jednom davne 2006. godine ovjenčan je brojnim nagradama (specijalna nagrada žirija u San Sebastijanu, najbolji film po mišljenju kritičara Nacionalnog španjolskog radija – “Sant Jordi”, nagrada Goya za najbolji španjolski dokumentarac, itd.) i nominacijama za prestižne nagrade poput one za europskog Oskara 2002.

Ovaj film je europska mreža za medijsko i filmsko opismenjavanje  – CinED – odabrala kao jedan od onih europskih remekdjela koji u sebi sadrži potencijal da svojom složenošću i briljantnim tretiranjem medija bude uzor i poticaj mladima diljem starog kontinenta. Mi smo ga izabrali i zbog njegove dodane ljudske i društvene vrijednosti jer pokazuje kako gradnja samo jedne zgrade u kvartu mijenja sve: sve odnose, sve hijerarhije, sve statuse. Te kako takva promjena može imati utjecaja na grad u cjelini, poput neke negativne (ili u nekom drugom primjeru – pozitivne) urbane homeopatije.

Nakon filma predviđeno je predavanje i razgovor o filmu koji je dio projekta filmskog i medijskog opismenjavanja CinED 2.0. Razgovor i predavanje moderira i drži Boris Bakal.

Sinopsis filma:
U karakterističnoj radničkoj četvrti Barcelone, pod izlikom ali i prijetnjom renovacije, gradi se stambeni blok, a filmska ekipa provodi godinu i pol prateći ovaj proces od samog početka. “Radovi u tijeku” se, osim na praktikalije podizanja zgrade, fokusiraju i na utjecaj koji projekt ima na one koji žive u susjedstvu, uključujući tinejdžerski par koji skvotira obližnju zgradu, ilegalnog stranca koji traži posao za sebe i svog sina te djevojku iz susjedstva koja se zaljubljuje u jednog od građevinskih radnika.


Pametniji grad” je višegodišnji projekt, inicijativa i javni događaj (konferencija, radionica, filmske projekcije, izložbe) u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki te pridruženih partnera (Urania, Kinoteka, DAZ, FRU, Oris – kuća arhitekture, Supervizuelna, Greta Galerija, Projekt Zidne Novine i drugi) čiji je cilj da participativnom i skupnom energijom zajedništva i razmjene istraži različite mogućnosti resursnosti grada te usporedi i suprotstavi mišljenja o tome što danas, u situaciji posvemašnjeg osiromašenja, medijske zasićenosti i nepostojanja društvenog planiranja, možemo učiniti da grad, po definiciji prostor zajedništva i razmjene, učinimo pametnijim, ljepšim za život, korisnijim za sve građane.

Ova projekcija u okviru ovogodišnjeg programa Pametniji grad 02 dio je europskog projekta CinEd 2.0 koji je sufinanciran iz programa Kreativna Europa /MEDIA Europske unije

Donacije programu Pametniji grad: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Ured za kulturu grada Zagreba.

Donacije Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova