Projekt ‘Filmski Labirint’

Written by on 2022-09-30

Naziv projekta: Filmski Labirint (UP.02.1.1.14.0103)
Poziv: Umjetnost i kultura online (UP.02.1.1.14)
Korisnik: Udruga Bacači Sjenki
Trajanje projekta: 25.5.2022. – 25.5.2023.
Ukupna vrijednost projekta: 316.470,07 kn
Iznos koji sufinancira EU: 268.999,56 kn

Kratki opis projekta:
Projekt “Filmski Labirint” doprinosi rješavanju problema nejednakih mogućnosti sudjelovanja u umjetničkim i kulturnim aktivnostima starijih osoba (54+) na razini cijele Republike Hrvatske. Posljednje dvije godine utjecale su na promjenu dinamike društvenog i kulturnog života, što se očituje i u brzom prelasku kulturnih sadržaja u virtualni svijet, a ponajviše u hiperprodukciji raznih online umjetničih sadržaja (predstave, izložbe, knjige, rasprave, radionice). Sadržaji nisu bili prilagođeni niti segmentirani, većina njih je neinteraktivo, što je razumljivo zbog ad hoc pristupa. No, potrebno je sadržaje iz kulture prilagoditi potrebama starijih osoba s obzirom na njihove mogućnosti, interese i potrebe.

Prvo rješenje kojim se projekt bavi je prilagodba online interaktivnih umjetničkih programa iz područja medijske pismenosti za starije osobe. Iako se radi o heterogenoj skupini osoba 54+, njihove su potrebe za sadržajima iz medijske pismenosti slične.

Uvidjeli smo kroz višegodišnje iskustvo da postoji velika potreba da se medijska pismenost poučava na zabavan način i u opuštenoj atmosferi, što rezultira velikim brojem aktivnosti i filmskih uradaka. Grupna dinamika i interakcija između polaznika i voditelja tome najviše doprinosi, no smatramo kako dobro prilagođeni i razrađeni online programi mogu kreirati sličnu atmosferu i zainteresiranost polaznika da o medijskoj pismenosti posredno i višeslojno uče na interaktivan način.

“Filmski Labirint” inspiriran je online inačicom igara poput potrage za blagom. Polaznici prolaze online labirint samostalno kroz niz zagonetki te na kraju otkrivaju zagonetan film o kojem se tijekom sudioničke radionice raspravlja. Svaki labirint ima određenu temu (dramaturgija u filmu, montaža i naracija i sl.) i podijeljen je u tri ciklusa / filmska susreta i Labirint pro radionice koje produbljuju određenu temu.

Drugo rješenje kojim se projekt bavi je informatičko opismenjavanje osoba 54+, jer značajan dio osoba starije životne dobi se slabo koristi online alatima, posebno specijaliziranima za online učenje. U praktičnom radu sa snimateljskom opremom, poput kamera, stativa i snimaa zvuka te računalnom opremom za obradu slike i zvuka, polaznici su se pokazali kao vrlo zainteresirani i aktivni, ali često i oprezni, pa i uplašeni pred tehnologijom. Unatoč tome što kod kuće posjeduju računala na kojima redovito rade, polaznici i dalje osjećaju strah pa novim alatima pristupaju u grču i s nelagodom, iako s velikim interesom i trudom.  Nedovoljno razvijene IT vještine osoba starijih od 54 godine ćemo unaprijediti sudjelovanjem u online sadržajima.

Projekt “Filmski Labirint” će uz učenje o filmu i medijima polaznicima ponuditi vodstvo kroz svijet online i digitalnih alata za rad, učenje, stvaranje i povezivanje. Personalizirani pristup, potpora i radionice koje su osmišljene da postepeno postaju tehnički zahtjevnije, kako će i njihovo iskustvo rasti, polaznicima će omogućiti stjecanje novih vještina i poboljšanje razine vlastite informatičke pismenosti, znanja koja su danas nužna u poslovnom, ali i osobnom životu.

Osim umjetničke izvrsnosti i promocije visokokvalitetnih filmskih sadržaja, naš program se ističe inzistiranjem na interaktivnosti, pristupačnosti i prvoklasnom vizualnom dizajnu u privlačnoj kombinaciji umjetnosti, edukacije i zabave. Želimo polaznike navesti da postanu filmski i informatički znalci, bez da to oni i primijete.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta:

Cilj ovog inovativnog projekta je promicanje jednakih mogućnosti te aktivnog socijalnog online uključivanja i sudjelovanja na kulturno-umjetničkim projektnim aktivnostima osoba 54+. Online filmskim kulturnim i umjetničkim aktivnostima navedene skupine se socijalno (re)integriraju u društvo te se time doprinosi stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg okruženja putem internetskih aktivnosti. 

Raspored aktivnosti i radionica možete pogledati ovdje.

Kontakt osobe za više informacija:

Boris Bakal (autor projekta i programski voditelj); bacaci.sjenki@gmail.com; 098 165 8186

Hana Juranović (voditeljica projekta); hana.bacacisjenki@gmail.com; 099 362 4245

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj web objave isključiva je odgovornost udruge Bacači sjenki. 

Za više o EU fondovima doznajte na: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr
Search