Tajanstvena crna komedija u Vrbovskom

Written by on 2021-10-18

Nova CinEd projekcija u KINU.hr Vrbovsko, 20. listopada 2021. u 10h

Po nekima jedan od deset najistaknutijih svjetskih filmskih redatelja, autor ovog filma rođen je u jednoj južnoeuropskoj zemlji, a dobio je preko 30 nagrada za svoje filmove na festivalima poput onih u Berlinu, Veneciji, Cannesu, Montrealu, Karlovy Vary i Valenciji.

Njegov film koji ćemo prikazati u Vrbovskom snimljen je davne 1963., a smatra se jednim od njegovih najvažnijih djela. Kao dobitnik brojnih nagrada, ovaj film razmatra s vrlo posebnog motrišta vlastitu zemlju (zemlju autora filma), njezinu svakodnevicu i odluke koje njezini građani svakodnevno donose, satirički obrađuje teme odgovornosti, dosljednosti, vjerodostojnosti i preživljavanja, sve iz perspektive mlade osobe.

Upravo zbog toga aktualan je i danas i relevantan za mlade, jer nas teška vremena uvijek stavljaju pred izbore: zanimanja, životnih partnera, poslovnih ponuda, ulaganja, potrošnje, društvenih aktivnosti, obrazovanja i svakodnevnog ponašanja. Iako se sudbine njegovih likova razlikuju podosta od ovih naših danas, upravo ta razlika baca jarku svjetlost na same odluke protagonista i ukazuje nam na njihove posljedice.

Ova crna komedija, nasmijat će nas i rastužiti svojim briljantnim glumcima, savršenom mizanscenom (režijom snimanja scena te kretanjem likova u prostoru kadra) i fotografijom.

Za početak dana pogledat ćemo prvi britanski (sačuvani) igrani film “Rover spasilac” iz 1905., film s prvim plaćenim glumcima i prvom psećom filmskom zvijezdom u povijesti filma. Na filmu ćemo vježbati filmsku i medijsku pismenost te učiti filmske termine nužne za gledanje tajanstvenog filma kao krune našeg filmskog dana.

Voditeljica projekta: Marija Georgiev
Voditelj edukacije: Boris Bakal
Logistika: Zvonimir Bešlić

U partnerstvu s: KINO.hr i Radar d.o.o.

Podrška Frooom! filmskoj školi te projekcijama i filmskim radionicama: Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka
Podrška CinEdu u Hrvatskoj i Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / Zaklada Kultura / Hrvatski audiovizualni centar / Grad Zagreb / Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske

Search