Zemaljske stanice – FINALISTI

Written by on 2021-10-18

Bacači Sjenki, FRU i Domino najavljuju finaliste otvorenog poziva za sudjelovanje na Zemaljskim stanicama:

Primili smo ukupno 30 cjelovitih prijedloga projekata, od kojih su svi su bili izuzetno kvalitetni i promišljeni. Pred žirijem je bio težak zadatak odabira finalista, a proces se proveo u dvije faze intervjuiranja umjetnika.

Tematika prvog procesa “Zemaljskih stanica” bila je upravo u interdisciplinarnoj kombinaciji najnovije komunikacijske tehnologije s 3000 godina kazališne tradicije i znanja, na temelju čega su projekti i odabirani. Svi su interdisciplinarni, intermedijskog tipa i sadrže performativne elemente.

Uži izbor od ukupno 10 međunarodnih projekata bio je pozvan da predstave svoje ideje i projekte te nakon detaljnog razgovora sa umjetnicima, stručni žiri je napravio konačni odabir od 5 projekata:

1. Josipa Bubaš i koautorski tim: Tomislav Čuveljak, Dalibor Jakus, Nikolina Rafaj – Telling lies
Koristeći mogućnosti online platformi, ovaj transmedijski, interdisciplinarni, izvedbeno-istraživački projekt koncipiran je kao aproprijacija suvremenog fenomena post-istine, pratećih lažnih online identiteta i formiranja modela komunikacije koje se na njima zasnivaju.

2. Igor Zenzerović – In thirds (radni naslov)
Ovo se djelo izvodi u automobilu, gdje je izvođač vozač. Sastoji se od tri glavna elementa: radijskog programa, manevracije gradskim ulicama te manipulacije i reprodukcije bijelog šuma.

3. Uroš Ranković, Selena Bačkalić – JA oblak
Ovo umjetničko istraživanje temelji se na izgradnji piratskog radijskog odašiljača (unutar umjetničke instalacije). Glavni cilj istraživanja je saznati kako će medij surađivati sa samim kazalištem.

4. Szabolcs Tolnai, (Dimitrije Kokanov), Olga Dimitrijević – Biciklističko kazalište
Projekt je performans za bicikliste, kombinacijom klasičnog kazališta I metoda preuzetih iz sveprisutnih igara i dramske pedagogije. Za dramsku naraciju koristiti će se priče povezane s poviješću i mitologijom regije.

5. Marija Barna-Lipkovski – “Gdje sam tu/o Ja? – identitet u doba digitalne komunikacije” 
Dramski sukob se u performativnom predavanju odvija između različitih aspekata osobnosti izvođača-autora, zatim između izvođača i tehnologije, ali i između stvarnog i virtualnog prostora i vremena. Komunikacija se odvija istovremeno uživo i putem zajedničke chat sobe.

Kratke biografije svih finalista možete pogledati ovdje.

Druga razvojna radionica Zemaljskih stanica održati će se online, od 17. do 19. prosinca u organizaciji Bacača Sjenki, u suradnji s organizacijom Domino te Kulturno informativnim centrom grada Zagreba.

Prvo izdanje Zemaljskih stanica održano je od petka, 22. listopada s prvom razvojnom radionicom, koja je trajala do nedjelje 24. listopada. Održana je  online u suradnji s MOT festivalom i Fakultetom dramskih umjetnosti u Skopju.
Međunarodno predstavljanje svih pet projekata razvijenih kroz Zemaljske Stanice/Earth Stations bit će održano u veljači 2022 u suradnji sa KIC-om (Kulturno informativnim centrom grada Zagreba) sveučilištem Algebra i ESF projektom .MOV.

Osim razvojnih radionica, održati će se predavanja međunarodnih renomiranih predavača, dostupna javnosti, čiji raspored možete pogledati ovdje (dostupno na engleskom jeziku). Svaki predavač predstavlja vlastiti ostvareni kazališni, filmski, srednji, idejni, kustoski, književni ili znanstveni projekt i sve njegove inkarnacije, faze, probleme, procese i rezultate. Poveznica za predavanja gostujućih predavača će biti dostupna na Facebook stranici Bacača Sjenki. Predavanja možete pratiti i putem sljedeće Zoom poveznice: https://us02web.zoom.us/j/82776110894

Donatori “Zemaljskih stanica”: Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu
Donatori Bacača sjenki: Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Search