“ZEMALJSKE STANICE”: OTVORENI POZIV ZA RAZVOJ INOVATIVNIH UMJETNIČKIH RADOVA

Written by on 2021-08-25

Bacači sjenki, FRU i Domino predstavljaju:

Zemaljske stanice – otvoreni poziv za sudjelovanje

S ponosom objavljujemo prvi poziv za sudjelovanje u digitalnoj verziji “Zemaljskih stanica”, koji se otvara 23. kolovoza i zaključuje 30. rujna 2021. godine.

Pozivamo izvedbene umjetnike, znanstvenike, intermedijalne umjetnike i umjetničke skupine da predlože bilo koju vrstu izvedbenih ideja u njihovim početnim ili složenijim razvojnim fazama za koje bi željeli da se razviju, zajedno s timom međunarodnih kazališnih profesionalaca, producenata i pedagoga, okupljenima kako bi im pomogli da provjere svoje umjetničke, izvedbene i produkcijske vizije sa što više motrišta.

Projekti koji uđu u uži izbor – njih 10 – biti će kontaktirani i pozvani na razgovor do 5. listopada, a konačan odabir od ukupno 5 projekata bit će predstavljen javnosti i medijima 8. listopada. Izabrani projekti će proći dvije faze razvoja s mentorima: s 1. radionicom od 22. do 24. listopada u Sjevernoj Makedoniji te s 2. radionicom od 17. do 19. prosinca u Republici Hrvatskoj. Ove godine Zemaljske stanice će se odvijati hibridno: preko platforme Zoom i uživo s publikom na predavanjima u dvoranama u Skopju i Zagrebu. 

Proces Zemaljskih stanica u osmišljavanju intermedijskih i interkulturalnih projekata izvedbenih umjetnosti kombinira najnovije komunikacijske tehnologije s 3000 godina kazališne tradicije i znanja, kroz dvije trodnevne intenzivne radionice, odvojene šestotjednim razvojnim periodom. Prijave projekata proći će postupak odabira u dva koraka: nakon prvog kruga odabira, 10 projekata koji uđu u uži izbor bit će pozvani da predstave svoje ideje, a nakon toga će se objaviti konačni odabir od 5 projekata.

Međunarodni žiri odabrati će pet najsmionijih projektnih prijava za sudjelovanje u procesu razvoja svojih projekata. Svi odabrani projekti bit će predstavljeni međunarodnoj publici i producentima nakon drugog kruga radionica.

Žiri: Boris Bakal, Petra Begović (Hrvatska) & Filip Jovanovski (Sjeverna Makedonija) sa savjetodavnim odborom mentora i predavača: Mia David (Srbija), Zhana Ivanova (Nizozemska), Bill Aitchison (UK/Kina), Sodja Loteker (Češka), Tomi Janežić (Slovenija), Zvonimir Dobrović (Hrvatska), Kristina Lelovac (Sjeverna Makedonija) i drugi.

O Zemaljskim stanicama:

Pilot projekt Zemaljske stanice je hibridni (online i offline) protokol izvedbe za razvoj i promicanje (proizvodnju i distribuciju) inovativnih intermedijalnih projekata i interkulturalnih izvedbenih umjetnosti. Ovaj protokol daje umjetnicima-sudionicima mogućnost razvoja njihovih projekata od koncepta do faze distribucije, uz pomoć međunarodnih producenata i umjetničkih timova. Projekti i proizvodni planovi, kao i materijali za ciljne performanse biti će ispitani, osporeni i podrobno razrađeni kroz obje radionice, ukupno 6 predavanja i evaluaciju razvoja, time dobivajući povratne informacije na više razina i sa što je moguće više gledišta.

Zemaljske stanice je i laboratorij novog kazališta, ali i platforma za međunarodnu umjetničku suradnju. Svaki sudjelujući projekt proći će dvije faze razvoja i bit će predstavljen širokoj publici međunarodnih kustosa, selektora i producenata umjetnosti performansa prije početka stvarnog roka produkcije.

Što očekujemo:

Tražimo kritičke i hrabre prijedloge izvođačkih umjetnosti iz EU i ostatka svijeta, s posebnim fokusom na prijedloge iz zemalja balkanske regije (zapadne i istočne). Protokol ujedinjuje tri proizvodne i distribucijske nevladine organizacije na području izvedbe i intermedijalne umjetnosti, osmišljen kako bi umjetnicima pružio priliku da isprobaju sve svoje lude ideje s najboljim mogućim tutorima.

Naša vizija svijeta cjelovita je i poštuje sve spolove, rase i kulture, a istovremeno osuđuje i prokazuje predrasude, kao i politički i povijesni revizionizam, kako u svojim životima tako i u produkcijama koje predstavljamo publici diljem svijeta. Potičemo ovim pozivom prijave transrodnih osoba / žena / manjina / LGBTIQA+ i drugih nedovoljno zastupljenih pojedinaca i grupacija.

POSTUPAK PRIJAVE:

Prijavnicu molimo ispuniti na ovoj poveznici: https://forms.gle/6xbuisMZiULZUojz5

Sve dodatne materijale slati na bacaci.sjenki@gmail.com; za veće dokumente od 25 MB slati na istu adresu putem WeTransfera ili drugog servisa. Naznaku molimo nazvati “Zemaljske stanice” – Vaše ime i prezime

  1. Kratko video predstavljanje sebe (maks. 2 min) *
  2. Portfolio vaših nedavnih projekata / radova (maks. 10 MB ukupno), ako je primjenjivo
  3. Audio-vizualni materijal o predloženom projektu, ne više od 3 minute, ako je primjenjivo

Najmanje 2 člana izabranih projekata moraju biti prisutna na svim tečajevima radionice (najmanje jedan autor i jedan producent).

Praktične informacije:

Krajnji rok javnog poziva: 30. rujna 2021. (23:55h)

Trajanje 1. radionice Zemaljske stanice: 3 dana

Datumi: 22. – 24. listopada 2021

SATI (svaki dan):
8:00 – 17:00 BST (London)
9:00 – 18:00 CEST (Bruxelles)
11:00 – 20:00 Zaljevsko standardno vrijeme (Dubai)
3:00 – 12:00 EDT (New York)
15:00 – 12:00 CST (Beijing)
12:30 – 21:30 IST (New Delhi)
4:00 – 13:00 BRT (Rio de Janeiro)

Mjesto: Online

Prva faza Zemaljskih stanica Bacača Sjenki odvijati će u sklopu MOT Festivala u Skopju i AKTO Festivala u Bitoli od 22. do 24. listopada, u suradnji s Fakultetom dramskih umjetnosti u Skopju (FDU).

Druga faza Zemaljskih stanica Bacača Sjenki odvijat će u sklopu programa “Sve-jedno 20” Bacača Sjenki u suradnji s organizacijom Domino te Kulturno informativnim centrom grada Zagreba, od 17. do 19. prosinca 2021. u Zagrebu.

Cijena predavanja: besplatno za odabrane projekte/autore; 15 € za publiku (za svih 6 predavanja)

Broj odabranih i osmišljenih projekata: 5
Broj polaznika za predavanja: 600

Donatori “Zemaljskih stanica”: Grad Zagreb – Gradski ured za kulturu

Donatori Bacača sjenki: Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

Search