Projekcija “Radova u tijeku” José Luis Guerína u sklopu programa “Film naopačke” u kinu Tuškanac 6. studenog

Written by on 2021-10-29

“Radovi u tijeku”, španjolski film iz 2001. godine, prvi je dokumentarac koji je prikazivan i nagrađivan na međunarodnim festivalima, uz bok igranim filmovima, rušeći dotad nepremostivu barijeru i pokrenuvši trend kreativnog dokumentarca koji je u svjetskoj kinematografiji danas sve jači. Uspjeh filma Radovi u tijeku pokazao je da je drukčiji film moguć: drukčiji tip filmske ekipe, pune mladih ljudi koji tek stječu iskustvo i drukčija, inovativna dramaturška strategija koja je postala dijelom nasljeđa filmske zajednice.

Prijelomni film u stvaralaštvu jednog od najvažnijih suvremenih španjolskih redatelja, José Luis Guerína, jedan je od onih europskih remek-djela koji u sebi sadrži potencijal da svojom složenošću i briljantnim tretiranjem medija bude uzor i poticaj. Mi smo ga izabrali i jer pokazuje kako jedan događaj u kvartu mijenja odnose, hijerarhije, statuse, te kako takva promjena može imati utjecaja na grad u cjelini, poput neke urbane homeopatije.

A kako je napravljen dokumentarac koji svoje protagoniste uspjeva prikazati kao da su u igranom filmu, i kako je iz kaotičnog naselja u Barceloni uspio izvući ovako zanimljiv, napet i jasan luk priče, pričat ćemo nakon projekcije.

Ovo besplatno klupsko filmsko druženje namijenjeno je za sve mlade filmoljupce i filmoljupke od 12 do 18 godina spremne za gledanje i proučavanje filmova – sve naopačke – a održava se u kinu Tuškanac, 6. studenog od 15 do 18 sati.

Voditelj novog naopačke druženja je filmski redatelj Vjeran Vukašinović.

Novi cjelogodišnji filmski klupski program Bacača Sjenki i FROOOM! filmske škole za djecu i mlade “Film naopačke” održava se u partnerstvu s kinom Tuškanac i Hrvatskim filmskim savezom u sklopu projekta CinEd 2.0. svake prve subote u mjesecu u školskoj godini 2021./2022.

U svakom druženju u ukupnom trajanju od tri sata pogledat ćemo po jedan kultni ili suvremeni uspješni europski film slavnih redatelja, ali i onih manje poznatih, a vrlo zanimljivih, nagrađivanih i aktualnih: filmove o odrastanju, nalaženju svog mjesta u svijetu ili o (ne)planiranim promjenama – teme aktualne djeci i mladima u procesu upoznavanja života odraslih. A onda ćemo svaki film prisloniti na uho, zaviriti mu ispod mnogoznačne haube, prekadrirati ga, promijeniti mu kraj i ime mašući autoru s druge strane ulice i okrenuti ga baš naopačke. Dakle, otkrivamo svake prve subote u mjesecu sve ono što ne vidimo kad uobičajeno “samo gledamo film”, a sudionička metoda rada Bacača Sjenki s polaznicima oblikuje radionicu svaki put prema njihovim željama, mogućnostima i interesima: nove vježbe, kvizovi, zagonetke, potrage za filmskim blagom i druga ekstremna filmska iskustva!

Ulaz na klupski program “Film naopačke” je u potpunosti besplatan, potrebno je samo se pojaviti na projekciji!

Filmski klub se odvija u sklopu EU projekta CinEd 2.0 i dio je radioničke djelatnosti FROOOM! – filmske škole za djecu i mlade.

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba.

Potpora Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura Nova.

Partneri projekta: Hrvatski filmski savez i kino Tuškanac.

Search