Projekcije izvornih filmova* u ciklusu Filma naopačke u kinu Tuškanac, 5. ožujka u 11h

Written by on 2022-03-03

Film naopačke zakazuje jedno putovanje u prošlost! Vratit ćemo se u vrijeme kad su filmske projekcije bile senzacija, a kamere rijetke poput čudnovatih kljunaša.

Pridružite nam se u vremeplovu ovu subotu, 5.3. u 11 sati.

*IZVORNI FILM je program “best of” ranih nijemih filmova iz Francuske & UK (1895-1908)

Istraživati ćemo tehnološka čuda i kulturne predrasude, mentalne blokade i kreativna rješenja koja su obilježila početke 127 godina stare umjetnosti. Zašto se tada film smatrao izumom bez budućnosti, i što mu je tu budućnost ipak osiguralo? Zašto se prvi blockbuster morao snimati čak dva puta i u koliko kopija? Zašto u prvim filmovima “glumci” gledaju u kameru, a danas gotovo nikad ne? Kako su se radili filmski trikovi bez zelenog ekrana (green screen)? … Ovo su samo neka od pitanja koja ćemo pokušati odgonetnuti gledajući klasike braće Lumiere, Cecila Hepwortha, Gastona Velle, Georgesa Melliesa i drugih.

Voditelj novog naopačke druženja je filmski redatelj Vjeran Vukašinović.

Ovo besplatno klupsko filmsko druženje namijenjeno je za sve mlade filmoljupce i filmoljupke od 12 do 18 godina spremne za gledanje i proučavanje filmova – sve naopačke! Stariji od 16 godina za ulaz trebaju imati Covid potvrde. Druženje traje od 11 do 14 h.

Filmski klub se odvija u sklopu EU projekta CinEd 2.0 i dio je radioničke djelatnosti FROOOM! – filmske škole za djecu i mlade.
Vidimo se!

Projekt CinEd 2.0 je sufinanciran od strane Europske Unije – Kreativna Europa MEDIA, Hrvatskog audiovizualnog centra, Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske i grada Zagreba.

Potpora Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova.
Partneri ciklusa: Hrvatski filmski savez i kino Tuškanac.

Partneri projekta CinEd

Search