Na Rubu Pameti

Written by on 2017-07-31

Dokumentarni video serijal te međunarodni istraživački projekt Na Rubu Pameti nadahnut je idejom istoimenog romana Miroslava Krleže, kao i povijesnim primjerima djelovanja kakva Krleža opisuje i njihovim mogućim, nemogućim, ostvarenim i neostvarenim konsekvencama. Projekt je potaknut i iskustvima pozitivne prakse djelovanja “s rubova pameti”, koja su imala drugačiju sudbinu od one iz romana, i čije su tekovine možda ugrađene u koordinatni sustav civilizacije, društva i kulture neke zajednice, a možda su ostale nezapažene. Poput svog deset godina starijeg kolege Franza Kafke u slavnom «Procesu», Krleža isto tako vrlo dobro zna da postoji više “izlaza”, ali se u labirintu priče nalazimo zajedno i mi, čitaoci/ suputnici, i glavni junak, a pitanje je samo tko će kamo otići.

“Borbu protiv gluposti vode slobodoumni intelektualci, nonkomformisti, osamljeni preosjetljivi pojedinci koji upravo u takvoj borbi i otporu vide smisao svoga života.” To je osnovna teza Krležina romana Na rubu pameti koja se razrađuje na konkretnom primjeru: slučaju neimenovanog Doktora, protagonista romana i, ujedno, njegova pripovjedača. Hajka na čovjeka – omiljena i često varirana Krležina tema – postaje tako središnja sadržajna os romana.
Na taj način ovo projektno istraživanje i dokumentarno višemedijsko bilježenje iskaza pojedinaca propitkuje čin radikalnog (političkog) osobnog angažmana van kategorija komodifikacije, kompromisa i prešućivanja istine.


Tagged as ,