Tematska mreža .MOV u SPLITU 25. i 26. svibnja 2023.

Written by on 2023-05-30

Dobre prakse medijskog opismenjavanja mladih:
U Klubu Zona će se u četvrtak i petak, 25. i 26. svibnja, od 14 do 19 sati održati dvodnevno događanje pod nazivom “Dobre prakse medijskog opismenjavanja mladih”. Program će oba dana uključivati razmjene primjera dobrih praksi. Na sudjelovanje su pozvani svi zainteresirani, posebno predstavnici obrazovnih institucija i organizacija koji traže načine kako medijski opismeniti mlade.
Boris Bakal i Zvonimir Bešlić iz udruge Bacači sjenki objasnit će kako predavati medijsku pismenost uz pomoć filmske umjetnosti te predstaviti smjernice koje su kroz .MOV za osnovne i srednje škole razvijene. Kristina Tešija iz udruge KLFM predstavit će Radio školu i koncept community radija, a Vesna Vujević sa Sveučilišta u Splitu objasnit će kako mladi kreiraju program Radio Kampusa. Tea Radić i Marina Ležaja iz OŠ Slatine predstavit će projekt “Glas iz Slatina daleko se čuje” koji je realiziran u sklopu CIMAJ Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.
Jasna Vejić iz udruge Mentor govorit će o utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih te planovima u edukaciji roditelja. Koliko mladi konzumiraju pisani sadržaj, ima li smisla uopće kreirati ga i kako, objasnit će Romana Ban iz Split Tech Citya. Na kraju programa prvog dana održat će se neformalni sastanak sa Savjetom mladih Grada Splita uz diskusiju o važnosti medijske pismenosti u kontekstu informiranja mladih.
Događanje se održava u okviru projekta Medijsko obrazovanje je važno (.MOV). Projekt provodi konzorcij koji čini 11 hrvatskih organizacija i institucija: Gong, Pragma, Telecentar, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Planirani program događanja:
ČETVRTAK
14:00 Boris Bakal, Bacači sjenki
“Kako predavati medijsku pismenost I”
Uvod, kratki litavski dokumentarni film “Viena” (2001), r. Audrius Stonys, 17’ + analiza filma

15:00 Vesna Vujević, Sveučilište u Splitu
Radio Kampus

16:00 Romana Ban, Split Tech City
Pisanim sadržajem do generacije Z – ludost ili potreba?

17:00 Tea Radić i Marina Ležaja, OŠ Slatine
Glas iz Slatina daleko se čuje

18:00  Kava sa Savjetom mladih: Informiranje mladih

PETAK

14:00 Jasna Vejić, Mentor
Utjecaj medija na mentalno zdravlje djece i mladih

15:00 Kristina Tešija, KLFM
Radio škola i community radio

16:00 Boris Bakal, Bacači sjenki
“Kako predavati medijsku pismenost II”
Uvod, kratki francuski igrani film “Mala svjetlost”(2002), r . Alain Gomis, 15’ + analiza filma

17:00 Okrijepa i druženje

Search