BITKA ZA ZAGREB POČINJE U REMETINCU

Written by on 2020-09-04

U sklopu dvogodišnjeg projekta jačanja civilno-javnog partnerstva “SuKultura” (Nositelj projekta “SuKultura” je udruga Domino), Bacači Sjenki u subotu 05. rujna postavljaju ispred Centra za kulturu Novi Zagreb (Trg Narodne zaštite 2) u Remetincu mobilni interpretativni centar grada.

To istraživanje u formi “otvorenog ureda” potrajat će na više lokacija u tom dijelu grada do 12. rujna, kada će Bacači Sjenki izvesti zajedno s građanima grada Zagreba performans “Bitka za Zagreb počinje u Remetincu” u 17h.

Građani se pozivaju da isnesu svoje prijedloge, priče, mišljenja o stanju stvari u Remetincu i Gradu Zagrebu. Radno vrijeme Interpretativnog centra u Remetincu je svaki dan od 10 do 16h.

Jedna od zadaća ovog mobilnog interpretativnog centra grada je mapiranje interesnih skupina, koje bi u pokušaju izvlačenja grada iz višedekadne recesije i propadanja trebale sjesti za stol i razgovarati. Ova dekadencija grada Zagreba i desetljećna devastacija ili selektivna “degustacija” svih prostora zajedništva, ali i cjelokupne infrastrukture grada kulminirala je korona pandemijom, devastirajućim potresom i neočekivanim poplavama koje su sve te probleme grada – još više iznijeli na vidjelo. Ili kao što kaže stara poslovica: Ne pada snijeg da prekrije brijeg, nego da svaka zvjerka pokaže svoj trag. Upravo slijedeći smisao te narodne mudrosti Bacači Sjenki žele zajedno s građanima mapirati i definirati one interesne skupine koje žele i moraju ili bi trebale imati mjesto za stolom na kojem će se planirati i odlučivati buduća obnova grada, buduće popravljanje i usavršavanje njegove infrastrukture te njegov razvoj i promjene na korist svih.

Na ovom istraživanju sudjelovati će osim građana grada Zagreba (i ne samo iz Remetinca i okolice) intermedijalni i izvedbeni umjetnici, sociologinje, ekonomisti, filmski i kazališni redatelji, koreografkinje i plesači, aktivisti te povjesničari i povjesničarke umjetnosti Boris Bakal, Marija Georgiev, Leo Vukelić, Sandra Uskoković, Nikolina Komljenović, Tatjana Tihomirović, Milan Žerjav i drugi.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.

Dvogodišnji projekt “SuKultura” počeo je u listopadu 2018. godine, no njegovi su ciljevi dugoročni: jačanje civilno-javnog partnerstva putem modela sudioničkog upravljanja u kulturi. Riječ je o povezivanju nezavisnih udruga i organizacija koje djeluju u polju kulture, nadležnih gradskih institucija te javnih ustanova u kulturi, a sve kako bi u novozagrebačkim kvartovima oživjeli različiti kulturno-umjetnički programi namijenjeni lokalnoj zajednici, kao i svim ostalim zainteresiranim posjetiteljima. Manifestacija Kultura za sve! pružit će primjer programa osmišljenih, provedenih i realiziranih upravo na ovim temeljima: zajedničkim angažmanom svih spomenutih strana.

Nositelj projekta SuKultura je udruga Domino, a partneri su Centar za kulturu Novi Zagreb, Gong, Grad Zagreb, Kulturni centar Travno i Umjetnička organizacija Eurokaz.

Projekt se realizira u sklopu Poziva “Kultura u centru- potpora razvoju javno-civilnog partnerstva u kulturi”, u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Europskog socijalnog fonda, jednog od strukturnih fondova Europske unije.


Tagged as , , ,

Search