Izložba “Zidne Novine (ZN) – Neispričani Zagreb 2006-2016“ u Dnevnom boravku-DC Rojc u Puli

Written by on 2022-11-11

ŠTO: “Zidne Novine (ZN) – Neispričani Zagreb 2006-2016“ – izložba urbanog arhiva grada Zagreba
GDJE: ‘Dnevni boravak -DC Rojc’, Ul. Ljudevita Gaja 3, 52100 Pula
KADA: otvorenje u ponedjeljak 14. studenog u 17h – izložba otvorena svaki dan od 14. do 17. studenog 2022. – od 9h do 20.30 h

TKO: Bacači sjenki (Zagreb) – autori izložbe: Barbara Blasin, Boris Bakal, Sandra Uskoković, [Vedran Senjanović], Mare Šuljak

Na izložbi “Zidne Novine (ZN) – Neispričani Zagreb 2006-2016“ predstavit će se sve edicije Zidnih novina ostvarenih tijekom prvih 10 godina ovog nesvakidašnjeg urbanog, participativnog i inovativnog projekta.

Zidne novine’ su pokrenute 2006. godine kao spin-off projekt višegodišnjeg interdisciplinarnog urbanog projekta Bacača sjenki ‘Bilježenje grada Bilježenje vremena (BGBV)’, a nastale su iz prepoznate potrebe da se istraživanje konteksta nematerijalne kulturne baštine, memorije i urbanog hiperteksta učini vidljivim i svrsishodnim u javnom prostoru te dostupno svima. ‘Zidne novine’ Bacača sjenki propituju hipertekstualnost grada i urbanu percepciju privlačenjem peripatetičkog pogleda.

U razdoblju od 2006. do danas, ‘Zidne novine’ su predstavljene na brojnim predavanjima, multimedijalnim izložbama, radionicama i akcijama u zemlji i inozemstvu (Split, Zagreb, Dubrovnik, Genova, Amsterdam, Maribor, Ljubljana, Leiden, Nikozija, Pančevo, Beograd, Bangkok, Copenhagen, Washington, itd.).

Izložba “Zidne Novine (ZN) – Neispričani Zagreb 2006-2016“ može se vidjeti od 14. do 18. studnog 2022. svakog dana od 17.30 do 20.30 h u galeriji ‘Dnevnog boravka DC Rojc’, u Puli, a nakon toga se seli u Gospić.
Do sada izložba je bila predstavljena u Đakovu i Zagrebu.

O izložbi “Zidnih novina” pročitajte ovdje, ovdje i ovdje, ali i ovdje i ovdje.

Bacači sjenki su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, film, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje. U svom 20-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 6 kontinenta.

Izložba “Zidne novine” ostvaruje se kroz platformu Clubture i uvod je u radionicu stvaranja Pulskih Zidnih novina koja počinje 15. studenog u 17.30h, u Pulskoj filmskoj tvornici, i traje svaki dan (15., 16. i 17. studenog) u terminu 17.30-20.30 h .

Program “Vaše Zidne novine” se provodi kroz platformu Clubture uz potporu Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Grada Zagreba – ureda za kulturu i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kroz program Centri znanja.

Partnerske organizacije na projektu su: Društveni centar Rojc – Savez udruga Rojca (Pula), Pulska filmska tvornica (Pula), Udruga Kultura i edukacija – UKE (Lovinac) i ARLA – Udruga za promicanje urbane kulture (Đakovo).

Podrška Bacačima Sjenki: Zaklada Kultura Nova, Hrvatski audiovizualni centar, Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb, Kreativna Europa – Media, Erasmus+, Agencija za elektroničke medije te mnogi drugi.

Projekt ‘BGBV’ je započet unutar platforme “Zagreb Kulturni Kapital 3000” kroz partnerstvo sa udrugama Blok i CDU, a provodio se od 2006. do 2008.

Search