FILMOVI BACAČA SJENKI NA FESTIVALU U PADOVI

Written by on 2023-05-10

“Corti a Ponte” je međunarodni festival kratkometražnog filma kojeg karakterizira poseban pristup posvećen edukaciji o filmskoj umjetnosti i aktivnom uključivanju publike svih dobnih skupina i društvenih skupina. On je jedinstven u Italiji po prisutnosti velike međunarodne sekcije posvećene djeci i mladima, s projekcijama kratkih filmova djece i tinejdžera iz cijelog svijeta odabranih zbog njihove kvalitete i kulturne vrijednosti.

Upravo u ovoj selekciji nalaze se naši filmovi, “Stick Hit The Fan” kratki igrani film s napredne Frooom! Radionice u Rijeci, te kratki animirani “Sasvim običan dan” s majstorske radionice iz Splita.

Mentori ovih filmova su nagrađivani profesionalci Veno Mušinović te Božidar Trkulja. Oba filma osvojila su već brojne nagrade te se predstavila na mnogim festivalima u svijetu – Republici Češkoj, SAD, Bangladešu, Litvaniji, Sloveniji, UK i drugdje.

Osim toga, posljednjeg dana festivala, 20 svibnja, voditeljice edukacijskih programa Bacača Sjenki, Mia Maros Živković i Ivana Šešlek, kao dio programa Bacača sjenki “Frooom! u gostima” koji provodimo od 2015., predstaviti će na Međunarodnom susretu filmskih edukatora talijanskoj i međunarodnoj publici naše programe filmskog i medijskog opismenjavanja djece i mladih te programe stručnog usavršavanja nastavnika, odgajatelja, učitelja i profesora: Frooom!, Samo nebo nam je granica, Filmski labirint te CinEd.

Bacači Senki (Zagreb, Hrvatska) su višestruko nagrađivana i hvaljena međunarodna umjetnička i proizvodna platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalne umjetnosti, koja uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.
Oni su vodeći partner na brojnim malim i velikim projektima u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi od 2002. godine, kojima potiču rasprave o prirodi i proturječnostima procesa globalizacije, bave se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima otkrivajući akutne problemi lokalnih zajednica: politika javnih prostora, posljedica tranzicijskih procesa, statusa i oblika intime, kao i sustavne proizvodnje amnezije i diskontinuiteta. Oni također temeljito istražuju prošlost,sadašnjost i budućnost neuralgičnih urbanih lokacija te srodne teme skupnog i pojedinačnog sjećanja, čime dovode svoje izvedbe na mjesta i lokalitete koji su po prvi put su uključeni u suvremeni umjetnički diskurs.

Rad Bacača sjenki sufinanciraju: EU program Kreativna Europa-Media, Erasmus+, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada kultura nova, Ministarstvo kulture i medija RH, HAVC, Gradovi Zagreb, Rijeka i Koprivnica, AEM, DHFR, COST, i mnogi drugi.

Search