Dobrodošli u Filmski Labirint!

Written by on 2022-10-02

Filmski Labirint je edukativno-umjetnički koncept medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja odraslih osoba starijih od 54 godine, kroz koji možete upoznati teoriju i praksu filmske umjetnosti, stvaralačke postupke i brojne medijske, filmske i informatičke sadržaje. “Filmski Labirint” poučavanjem o filmu i medijima nudi iskustvo svijeta online digitalnih alata za rad, učenje, stvaranje i povezivanje.

Naglasak je stavljen na interaktivnost i pristupačnost radionica u kombinaciji s umjetnošću, edukacijom i dobrom zabavom s ciljem da postanete filmski i informatički znalci, bez da to i primijetite.

Radionice su u potpunosti besplatne, dok je broj polaznika po ciklusu ograničen na 15.

Tijekom sedam neovisnih labirinata od listopada 2022. do sredine svibnja 2023. godine imati ćete priliku samostalno kroz niz zagonetki otkrivati i gledati film o kojem se u pojedinoj zajedničkoj online radionici raspravlja. Dobiti ćete vlastiti ulaz u posebno osmišljenu browser-aplikaciju tjedan dana prije prve radionice u ciklusu. Dio Labirinta ćete prolaziti sami, dok ćete dio zadataka obavljati u suradnji s ostalim polaznicima te uz stalno stručno mentorstvo voditelja radionica. Svaki Labirint ima određenu temu (dramaturgija u filmu, montaža, naracija i sl.) i podijeljen je u tri radionice odnosno filmska susreta i jednu Pro radionicu koja produbljuje određenu temu uz praktičan rad. Svi ciklusi su vezani uz hrvatski film.

Pojedini ciklus u prosjeku traje mjesec dana (po 3 susreta), a online susreti se održavaju jednom tjedno po dva sata. Svaki ciklus ima i svoju PRO radionicu koja traje 3 dana po 3 sata.

Sudjelovati možete od bilo gdje, labirinte rješavati bilo kada, sami ili u društvu, dok pijete kavu sa susjedom ili čuvate unuke, pa čak i s mobitela u autobusu. Podijelite s nama iskustvo gledanja odličnih filmova i zanimljivih razgovora o njima.

Osim individulanog prolaska Filmskim Labirintom radionica se sastoji od tri obavezna online zajednička sastanka na platformi Zoom. Na vrijeme ćete dobiti sve potrebne upute i link za sastanak. Tada ćemo raditi svi zajedno. Po završetku svakog ciklusa dobiti ćete diplomu.

Raspored ciklusa:

1. Filmski Labirint – ciklus započeo 17.10.2022.

Datumi i vremena sastanaka bili su:

 • Subota, 22. listopad od 10 do 12h
 • Subota, 29. listopad od 10 do 12h
 • Subota, 5. studeni od 10 do 12h
 • PRO radionice 11. studeni po 3 sata, 12. studeni po 6 sati.

Prvi ciklus Filmskog Labirinta napisala je hrvatska književnica Ivana Bodrožić, a vezan je uz temu filmske adaptacije književnog djela, kao i montaže i naracije. U ovom labirintu pozabaviti ćemo se filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima, otkriti poveznice s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te saznati kako se “priča” film. Svi aspekti pričanja priča filma bit će u igri: oblici naracije, tehnološki aspekti spajanja scena, razumijevanje i prepoznavanje naučenih gledalačkih obrazaca i filmskih navika te svi slikovni i zvukovni okidači premetanja priča. PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalne izrade scenarija uz praktične vježbe.

2. Filmski Labirint – ciklus započeo 19.11.2022.

Datumi i vremena sastanaka bili su:

 • Subota, 19. studeni od 10 do 12h
 • Subota, 26. studeni od 10 do 12h
 • Subota, 3. prosinac od 10 do 12h
 • PRO radionice održale su se 10., 11. i 16. prosinca, svaki dan po 3 sata.

Drugi ciklus Filmskog Labirinta napisala je hrvatska pjesnikinja, dramatičarka, scenaristica i urednica Monika Herceg. Kroz fokus na obiteljske odnose i priče istraživat ćemo scenarij i režiju, s naglaskom na filmski prostor. Ujedno ćemo se pozabaviti filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima razrade scenarija, otkrivanjem poveznica s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te istraživanjem kako tema oblikuje film. Doznat ćemo što je zapravo mizanscena, kako definirati likove kroz razne filmske situacije, ali i koju odgovornost ima redatelj, a koju glumci, scenografi, kostimografi i ostali filmski radnici. PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalnog snimanja uz praktične vježbe.

3. Filmski Labirint – ciklus započeo 12.12.2022.

Datumi i vremena sastanaka bili su:

 • Subota, 17. prosinac od 10 do 12h
 • Petak, 23. prosinac od 17 do 19h
 • Subota, 7. siječanj 2023. od 10 do 12h
 • PRO radionice održale su se 27. siječnja te 3., 10., 26. veljače i 3. ožujka, svaki dan po 2 sata.

Treći ciklus Filmskog Labirinta napisao je mladi hrvatski filmaš, književni komparatist i filmski redatelj Boris Vuković. Kroz fokus na odnos zbilje i fikcije u filmu istraživat ćemo filmske rodove te kako se oni međusobno razlikuju. Ujedno ćemo se pozabaviti filmskim zanimljivostima, osvijestiti kako odabrati filmski rod za određeni scenarij, otkriti poveznice s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te istražiti kako tema oblikuje film. Doznat ćemo što je zapravo metafilm, što je lažni dokumentarac i kako se on razlikuje od onog pravog. PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalne montaže uz praktične vježbe.

4. Filmski Labirint – ciklus započeo 16.1.2023.

Datumi i vremena sastanaka bili su:

 • Subota, 21. siječanj od 10 do 12h
 • Subota, 28. siječanj od 10 do 12h
 • Subota, 4. veljače od 10 do 12h
 • PRO radionice održale su se 11., 12. i 19. veljače, svaki dan po 3 sata.

Četvrti ciklus Filmskog Labirinta napisala je hrvatska književnica Ivana Bodrožić, a vezan je uz temu filmske adaptacije književnog djela, kao i montaže i naracije. U ovom labirintu pozabaviti ćemo se filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima, otkriti poveznice s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te saznati kako se “priča” film. Svi aspekti pričanja priča filma bit će u igri: oblici naracije, tehnološki aspekti spajanja scena, razumijevanje i prepoznavanje naučenih gledalačkih obrazaca i filmskih navika te svi slikovni i zvukovni okidači premetanja priča. PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalne izrade scenarija uz praktične vježbe.

5. Filmski Labirint – ciklus započeo 18.2.2023.

Datumi i vremena sastanaka bili su:

 • Subota, 18. veljače od 10 do 12h
 • Subota, 25. veljače od 10 do 12h
 • Subota, 4. ožujka od 10 do 12h
 • PRO radionice održale su se 18. i 26. ožujka te 1. travnja, svaki dan po 3 sata.

Peti ciklus Filmskog Labirinta napisala je hrvatska pjesnikinja, dramatičarka, scenaristica i urednica Monika Herceg. Kroz fokus na obiteljske odnose i priče istraživat ćemo scenarij i režiju, s naglaskom na filmski prostor. Ujedno ćemo se pozabaviti filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima razrade scenarija, otkrivanjem poveznica s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te istraživanjem kako tema oblikuje film. Doznat ćemo što je zapravo mizanscena, kako definirati likove kroz razne filmske situacije, ali i koju odgovornost ima redatelj, a koju glumci, scenografi, kostimografi i ostali filmski radnici. PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalnog snimanja uz praktične vježbe.

6. Filmski Labirint – ciklus započeo 17.3.2023. – online i hibridno u zagrebačkoj knjižnici Augusta Cesarca

Datumi i vremena sastanaka bili su:

 • Petak, 17. ožujak od 17.30 do 19.30h
 • Četvrtak, 23. ožujak od 17.30 do 19.30h
 • Petak, 31. ožujak od 17.30 do 19.30h
 • PRO radionice održale su se 15., 23. i 30. travnja, svaki dan po 3 sata u jutarnjem terminu.

Predzadnji ciklus Filmskog Labirinta napisao je mladi hrvatski filmaš, književni komparatist i filmski redatelj Boris Vuković. Kroz fokus na odnos zbilje i fikcije u filmu istraživat ćemo filmske rodove te kako se oni međusobno razlikuju. Ujedno ćemo se pozabaviti filmskim zanimljivostima, osvijestiti kako odabrati filmski rod za određeni scenarij, otkriti poveznice s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te istražiti kako tema oblikuje film. Doznat ćemo što je zapravo metafilm, što je lažni dokumentarac i kako se on razlikuje od onog pravog. PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalne montaže uz praktične vježbe.

7. Filmski Labirint – ciklus započeo 22.4.2023. – online i hibridno u zagrebačkoj knjižnici Medveščak

Datumi i vremena sastanaka bili su:

 • Subota, 22. travanj od 10 do 12h
 • Subota, 29. travanj od 10 do 12h
 • Subota, 6. svibanj od 10 do 12h
 • PRO radionice biti će 13., 14. i 21. svibnja od 10 do 13h ili po dogovoru s polaznicima
 • Utorak, 23. svibanj od 17 do 20h

Zadnji ciklus Filmskog Labirinta napisala je hrvatska književnica Ivana Bodrožić, a vezan je uz temu filmske adaptacije književnog djela, kao i montaže i naracije. U ovom labirintu pozabaviti ćemo se filmskim zanimljivostima, redateljskim odlukama i postupcima, otkriti poveznice s drugim filmovima ili umjetničkim djelima te saznati kako se “priča” film. Svi aspekti pričanja priča filma bit će u igri: oblici naracije, tehnološki aspekti spajanja scena, razumijevanje i prepoznavanje naučenih gledalačkih obrazaca i filmskih navika te svi slikovni i zvukovni okidači premetanja priča. PRO radionica zamišljena je kao online radionica samostalne izrade scenarija uz praktične vježbe.

Samo mašta (a i nebo) je granica!

U ovom plesu s filmskim Minotaurom Vi ćete u Labirintu otkrivati i stvarati, dobivati zadatke i upute, a sve će biti zabavno, intrigantno i otkrivajuće. Radionica je osmišljena da tijekom nje savladate i sve aspekte online edukacija i interakcije i upravo je rađena po Vašoj mjeri u skladu s Vašim postojećim znanjem koje ćete tijekom putovanja Filmskim Labirintom obogatiti i nadopuniti. U svakom trenutku možemo se čuti i telefonom ili mailom, da uspostavimo onu nužnu tehničku osnovu za lako i brzo praćenje nastave.

Detaljni raspored aktivnosti i radionica možete pogledati ovdje.

Nakon prijave, kada Vam dostavimo ulaz, ovdje možete započeti svoje putovanje Filmskim Labirintom.

Kontakt osobe za više informacija:

Boris Bakal (autor projekta i programski voditelj); bacaci.sjenki@gmail.com; 098 165 8186

Hana Juranović (voditeljica projekta); hana.bacacisjenki@gmail.com; 099 362 4245

Filmovi na radionicama su ustupljeni velikom ljubaznošću HRT-a, Kinorame, Propeler Filma, croatian.filma, Hrvatskog filmskog saveza, Hrvatskog filmskog arhiva i Antitalenta te svih autora predivnih hrvatskih filmova koje gledamo na projektu.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Sadržaj web objave isključiva je odgovornost udruge Bacači sjenki.

Za više o EU fondovima doznajte na: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

Search