Još 3 tjedna Frooom!-a

Written by on 2017-06-24

Inovativne filmske radionice Frooom! za djecu i mlade traju još samo 3 tjedna u osnovnoj školi Dr. Ivan Merz, ul. F. Račkoga 4.

Od 2000 godina starih prvih filmskih eksperimenata mudrih Kineza do pametnih telefona, dronova i 3 D tehnologije, a sve pod geslom “što nevidimo gledajući film”.

Kako napraviti film?
Kao prvo treba se uhvatiti za ruke. Ili, treba prvo zatvoriti oči. Ili, treba bez oklijevanja napraviti stoj na glavi. Uglavnom, šaptanje je moguće, vikanje dobrodošlo, a poznavanje egzotičnih jela obavezno. Treba skočiti, svi zajedno u isti tren i zadržati se u zraku najdulje moguće. Servirati s osmjehom, posuto sa štaub mudrosti prahom i neočekivano. Pod motom: sve je hrana!

*Kada: II. tjedan (26.-30. lipnja); III. tjedan (03.-07. srpnja); IV. tjedan (10.-14. srpnja);
*Kako: Frooom!
*Tko: Boris Bakal (glumac i redatelj, intermedijalni umjetnik), Vedran Senjanović, (diplomirani novinar i filmski autor), Stipe Bagarić (defektolog i pedagog), Pavle Perković (geštalt psiho terapeut i psiholog), Lidija Kraljić Zavišić (glumica i lutakarica), Anja Pletikosa (scenaristica, prevoditeljica i dramaturginja), Dalija Dozet (redateljica i filmska autorica), Dea Jagić (nagrađivana autorica animiranih filmova), Veno Mušinović (redatelj, glumac, svjetski putnik i profesor filozofije), Bojana Burnać (dokumentaristica i roniteljica na dah), Nada Kovačević (glumica i dramski pedagog), Ines Kesić (diplomirana agronoma te VJing i 3D majstorica) te mnogi drugi.

**Frooom! je inovativni i istraživački obrazovni program, proces i metodologija obrazovanja i opismenjavanja djece i mladih za razumijevanje, korištenje i stvaranje elektroničkih medija, medija filma i novih hibridnih medija, započet 2012. u Zagrebu, a danas se provodi u 8 gradova Hrvatske u centrima za kulturu, muzejima, filmskim klubovima te nekim osnovnim školama.

Frooom! nije skraćenica, nego je jednostavno Frooom! – onomatopeja zvuka nečega što prolazi brzo i glasno. U stripu, u animiranom filmu, pop-art slici ili filmskom/TV dijalogu. To je (možda) naša stvarnost koja tako juri i prolazi. Pa ipak, ta brzina, ta zvučnost, ipak je i ozračje u kojem nastaje ova inovativna i istraživačka škola, koja drži da je medijsko i intermedijalno filmsko obrazovanje djece i mladih jedno od temeljnih prava na opismenjavanje na koje djeca i mladi (u Hrvatskoj i u svijetu) trebaju imati danas, da bi se što bolje upoznali sa onim medijskim i stvarnosnim okolišem koji im se svakodnevno nudi. Štoviše, smatramo da je dubinsko razumijevanje i djelotvorno korištenje medija filma, elektroničkih sadržaja i programa, te novih medija djece i mladih nužan funkcionalni razvojni obrazovni proces u odrastanju i razumijevanju današnjice.

Podrška programu: Ured za obrazovanje, kulturu i sport grada Zagreba; Ministarstvo kulture Republike Hrvatske; Hrvatski audiovizualni centar; Agencija za elektroničke medije

Program se djelomično odvija i kroz suradnju Saveza udruga Clubture

Partneri programa u Zagrebu: osnovna škola Dr. Ivan Merz, Hrvatski filmski savez, Tigar Teatar, MM centar Studentskog centra u Zagrebu, Narodna Banka Hrvatske (oni to još ne znaju, ali snimajući film, upravo smo je opljačkali), planetarna sekta Pesoijanaca (vidi više).

Search