Otvorenje izložbe – Baština međunarodne suradnje: azijski i afrički radovi hrvatskih arhitekata

Written by on 2020-11-29

Pametniji grad predstavlja:
Baština međunarodne suradnje: afrički i azijski radovi hrvatskih arhitekata
Kada:
30. studenog u 18.30h Join Zoom Meeting/Pridružite nam se na Zoom sastanku: https://us02web.zoom.us/j/88447705893
(na gornjem linku/poveznici možete nam se pridružiti iz samog browsera – Chrome, Safari, Firefox, itd. – a ako se pridružujete iz samog programa, onda trebate upisati donji broj sastanka/meetinga)
Meeting ID: 884 4770 5893 (Broj sastanka)
Autorice izložbe: Mojca Smode Cvitanović i Marina Smokvina
Gdje: DAZ, Trg bana Josipa Jelačića 3/I, Zagreb
Trajanje izložbe: 1. do 16. prosinca – 11-17h radnim danom te 10-13h subotama

Djelovanje hrvatskih arhitekata u inozemstvu odvijalo se, i još se uvijek odvija, divergentno, kako u prostornom, tako i u organizacijskom smislu. Izdvajanje teritorija afričkih i azijskih zemalja kao područja njegove konvergencije u bitnoj je mjeri rezultat vanjske politike socijalističke Jugoslavije vođene idejom nesvrstavanja. Istovremeno, riječ je o dinamičnoj platformi raznorodnih aktera na građevinskom tržištu mladih, netom emancipiranih nacija čijem očekivanom suverenom razvoju arhitektura nudi vizije s vlastitih pozicija. Karakter arhitektonskih praksi koje se pojavljuju unutar takve koncepcije „Trećega svijeta“ stoga je izrazito heterogen. S ekonomskog je stajališta moguće diferencirati skalu od gospodarski značajnih, do sasvim individualnih poslovnih, pa i migracijskih poduhvata. Iz perspektive neposrednih radnih okolnosti najizraženija je opreka u mjestu izrade projekata pri čemu se određena dokumentacija „izvozi“ iz hrvatskih biroa, dok druga nastaje temeljem višegodišnjeg rada u međunarodnom okruženju stručnjaka na samoj lokaciji.
Uvid u relevantne afričke i azijske radove hrvatskih arhitekata ostvaruje se kroz deset prikaza prostorno i sadržajno različitih tematskih cjelina. Sadržaj postava ujedno je i odraz varijabilnosti sadržane u prirodi njima pripadajućih modaliteta djelovanja.
Izložba je u sklopu projekta “Pametniji Grad 2“, višegodišnjeg programa promišljanja urbaniteta te arhitektonske i graditeljske baštine kao resursa zajednice u produkciji i organizaciji Bacača Sjenki i pridruženih partnera.

Autorice izložbe:
Mojca Smode Cvitanović je poslijedoktorandica na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (Katedra za teoriju i povijest arhitekture, Katedra za arhitektonsko projektiranje).
Suradnica je znanstveno-istraživačkog projekta Atlas hrvatske arhitekture XX. stoljeća. Istraživački rad usmjerava u područje transfera struke i međunarodne diseminacije znanja u domeni arhitektonske profesije. Aktivna je u praksi.
Marina Smokvina prakticirajuća je arhitektica i samostalna istraživačica. Osnivačica je ureda Mars arhitektura čija projektantska domena obuhvaća prostorne situacije različitih namjena i mjerila. U istraživačkom radu bavi se djelovanjem hrvatskih arhitektonskih i urbanističkih praksi u inozemnim relacijama.

Podrška projektu i izložbi: Ministarstvo kulture i medija i Ured za kulturu grada Zagreba


Tagged as , , , ,

Search