CinEd – projekt filmskog opismenjavanja

Written by on 2023-10-14

CinEd je najveća EU mreža i VOD za filmsko opismenjavanje koja od 2015. provodi besplatan program namijenjen učiteljima, profesorima, edukatorima te zainteresiranim profesionalcima i građanima za podučavanje djece, mladih o filmu i kroz film. Bacači sjenki vode projekt u Hrvatskoj od 2019.

Voditelj projekta je Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema iz Portugala a partneri su organizacije Arte Urbana Collectif iz Bugarske, Asociace Ceskych Filmovych Klubu iz Češke, Cinematheque francaise iz Francuske, Get Societa Cooperativa Sociale A Responsabilita Limitata iz Italije, DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum iz Njemačke, Mog Technologies Sa iz Portugala, Os Filhos de Lumière– Associação Cultural iz Portugala te A Bao A Qu Associació iz Španjolske.

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima:

CinEd program je europskog filmskog obrazovanja koji cjelovitim digitalnim pristupom olakšava dostupnost europskog filma i potiče filmsko obrazovanje diljem Europe. Namijenjen djeci i mladima (od 6 do 18 godina) te učiteljima i edukatorima unutar i izvan školskog sustava, CinEd nastoji razviti dugotrajan interes i poznavanje europske kinematografije među mladima, njihovo kritičko rasuđivanje i kreativni senzibilitet te pridonijeti općem obrazovanju primjenom filma, ujedno podižući svijest o europskoj kulturnoj raznolikosti.

Približavanjem filmske umjetnosti djeci i mladima Bacači Sjenki se sustavno bave provedbom Frooom! filmskih radionica još od 2012. godine. Svoj dosadašnji rad u ovom polju nastavljamo priključivanjem platformi CinEd – međunarodnom obrazovnom programu posvećenom upoznavanju djece i mladih, ali i njihovih nastavnika, sa slojevitim i višeznačnim svijetom filma.

CinEd je europski program obrazovanja o filmu i kroz film za djecu i mlade kroz sustavnu edukaciju nastavnika i filmskih edukatora koji s njima rade. Omogućava besplatan pristup kuriranoj zbirci europskog baštinskog i suvremenog art-house filma s hrvatskim titlovima. CinEd omogućava besplatan pristup kolekciji odabranih baštinskih i arthouse europskih filmova u edukativne svrhe. Njegov je glavni cilj razviti dugotrajno znanje i ukus za europsku kinematografiju, kritičku prosudbu i kreativni senzibilitet mladih te pridonijeti općem obrazovanju kroz film i svijest o europskoj kulturnoj raznolikosti. Kako bi to postigao, CinEd se u svom 2.0 izdanju, fokusira na nastavnike i filmske edukatore u formalnim i neformalnim sustavima obrazovanja, kao one koji mladima mogu otvoriti svijet autorskog i klasičnog filma, van komercijalnih ostvarenja i zabave kojima su obično izloženi. CinEd filmskim edukatorima i nastavnicima nudi besplatan pristup arhetipskoj zbirci filmova s osiguranim pravima za prikazivanje i titlovima preko platforme cined.eu, besplatne popratne pedagoške knjižice za svaki film i besplatne edukacije CinEd metodologije predavanja o filmu i kroz film.

Planiramo prevesti sve CinEd filmove i materijale na hrvatski, besplatno prikazivati CinEd filmove u kinima za djecu diljem Hrvatske i provesti niz treninga za nastavnike. Također, u CinEd kolekciju ušlo je šest hrvatskih filmova koje planiramo promovirati i koristiti u edukativne svrhe. Ovo veliko europsko partnerstvo želimo iskoristiti za promociju i uključenje hrvatskih filmova u CinEd kolekciju te daljnje umrežavanje domaće scene s europskom.

Voditeljica projekta u Republici Hrvatskoj: Ivana Šešlek Glavni voditelj za edukaciju nastavnika: Boris Bakal Voditelji stručnih usavršavanja i suradnici: Mia Maros Živković, Veno Mušinović, Mirna Ostrošić, Karlo Vori, Dorotea Šušak i Anja Pletikosa

Tagged as , , ,Continue reading


Search