CinEd 2.0 – projekt filmskog opismenjavanja

Written by on 2020-10-14

Ponosno objavljujemo da je Udruga Bacači Sjenki putem poziva za potporu filmskom obrazovanju osigurala ukupna sredstva u iznosu 78 702 eura, i to u ulozi partnera na projektu CinEd 2.0. portugalskog prijavitelja Cinemateca Portuguesa – Museu do Cinema. U sklopu projekta sudjeluju i organizacije Arte Urbana Collectif iz Bugarske, Asociace Ceskych Filmovych Klubu iz Češke, Cinematheque francaise iz Francuske, Get Societa Cooperativa Sociale A Responsabilita Limitata iz Italije, DFF – Deutsches Filminstitut & Filmmuseum iz Njemačke, Mog Technologies Sa iz Portugala, Os Filhos de Lumière– Associação Cultural iz Portugala te A Bao A Qu Associació iz Španjolske. Program je u verziji CinEd 2.0 podržan od strane Kreativne Europe MEDIA, a njegovo provođenje počelo je u listopadu 2020. i trajat će do rujna 2022. 

Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu politiku i kulturu (EACEA) projekt je ocijenila sljedećim riječima:

CinEd 2.0 program je europskog filmskog obrazovanja koji cjelovitim digitalnim pristupom olakšava dostupnost europskog filma i potiče filmsko obrazovanje diljem Europe. Namijenjen djeci i mladima (od 6 do 18 godina) te učiteljima i edukatorima unutar i izvan školskog sustava, CinEd nastoji razviti dugotrajan interes i poznavanje europske kinematografije među mladima, njihovo kritičko rasuđivanje i kreativni senzibilitet te pridonijeti općem obrazovanju primjenom filma, ujedno podižući svijest o europskoj kulturnoj raznolikosti.

Približavanjem filmske umjetnosti djeci i mladima Bacači Sjenki se sustavno bave provedbom Frooom! filmskih radionica još od 2012. godine. Svoj dosadašnji rad u ovom polju nastavljamo priključivanjem platformi CinEd – međunarodnom obrazovnom programu posvećenom upoznavanju djece i mladih, ali i njihovih nastavnika, sa slojevitim i višeznačnim svijetom filma.

CinEd je europski program obrazovanja o filmu i kroz film za djecu i mlade kroz sustavnu edukaciju nastavnika i filmskih edukatora koji s njima rade. Omogućava besplatan pristup kuriranoj zbirci europskog baštinskog i suvremenog art-house filma s hrvatskim titlovima. CinEd omogućava besplatan pristup kolekciji odabranih baštinskih i arthouse europskih filmova u edukativne svrhe. Njegov je glavni cilj razviti dugotrajno znanje i ukus za europsku kinematografiju, kritičku prosudbu i kreativni senzibilitet mladih te pridonijeti općem obrazovanju kroz film i svijest o europskoj kulturnoj raznolikosti. Kako bi to postigao, CinEd se u svom 2.0 izdanju, fokusira na nastavnike i filmske edukatore u formalnim i neformalnim sustavima obrazovanja, kao one koji mladima mogu otvoriti svijet autorskog i klasičnog filma, van komercijalnih ostvarenja i zabave kojima su obično izloženi. CinEd filmskim edukatorima i nastavnicima nudi besplatan pristup arhetipskoj zbirci filmova s osiguranim pravima za prikazivanje i titlovima preko platforme cined.eu, besplatne popratne pedagoške knjižice za svaki film i besplatne edukacije CinEd metodologije predavanja o filmu i kroz film.

Unutar prve dvije godine planiramo prevesti sve CinEd filmove i materijale na hrvatski, besplatno prikazivati CinEd filmove u kinima za djecu diljem Hrvatske i provesti niz treninga za nastavnike. 2022. godine ćemo organizirati i veliku međunarodnu konferenciju u Zagrebu na koju će doći filmski edukatori iz deset europskih zemalja, kao i naši partneri na projektu iz velikih institucija – Francuske kinoteke, Portugalske kinoteke, Njemačkog filmskog instituta i muzeja – te desetak značajnih europskih udruga iz područja filma i filmske edukacije. Ovo veliko europsko partnerstvo želimo iskoristiti za promociju i uključenje hrvatskih filmova u CinEd kolekciju, te daljnje umrežavanje domaće scene s europskom.

Voditeljica projekta u Republici Hrvatskoj: Marija Georgiev Glavni voditelj za edukaciju nastavnika: Boris Bakal