BACAČI SJENKI U DUŽDEVOJ PALAČI MANIN ($v€ j€ u nov₡u)

Written by on 2019-02-15

Palača Manin u mjestu Passariano, nedaleko Udina, građena je od početka 17. stoljeća po nacrtima slavnog Palladia, dok su je u narednim stoljećima dograđivali, pregrađivali i nadograđivali arhitekti Domenico Rossi, Giovanni Ziborghi te Giorgio Massori da bi krajem osamnaestog stoljeća zaokružila svoj današnji izgled uglavnom u Baroknom izričaju.

Iako zaštićena kao kulturni spomenik najvišeg ranga ona je i danas kao u vremenima dužda Ludovica Manina sretište umjetnika i umjetnosti iz cijelog svijeta i ugošćava izložbe, predstave, festivale i druge kulturne događaje. Osim finalnih proizvoda kulture u jednom svom dijelu ona je i laboratorij stvaranja novih dijela i upravo Bacači Sjenki, u koprodukciji s tršćanskom udrugom Mamarogi te u produkcijskoj suradnji s CSS-stalnim kazalištem inovacija regije Friuli Venecija Giulia koje upravlja izvedbenim rezidencijama u Villi Manin, u njoj pripremaju novu predstavu.

Time se nastavlja istraživanje Bacača Sjenki na višegodišnjem izvedbenom i filmskom projektu “$v€ j€ u nov₡u kojem osim Regije FVG podršku daju i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Grad Zagreb.

Nakon ovog laboratorijskog rada u Vili Manin Bacači nastavljaju svoje istraživanje u Zagrebu, Rijeci, Ljubljani i Dubrovniku uz koprodukcijsku suradnju Pogona, Multimedijalnog centra u Splitu i drugih partnera.

Rezidencija i laboratorij u Villi Manin, koji traje do 21. veljače, u ponedjeljak 18. veljače ima otvoreni dan za publiku i producente iz cijele Europe koja će sudjelovati u istraživanju te provesti dan u razgovoru i raspravi s umjetnicima te naposljetku gledati izvedbu u 20h.

Projekt režira i vodi Boris Bakal, a osim hrvatskih umjetnika u njemu sudjeluju slovenske redateljice, koreografkinje, plesačice i glumice Elena Husu te Daša Grgič kao i talijanski umjetnici Adriano Girardi, Manuel Butus i Matteo Sabattini.

U predhodnim fazama “$v€ j€ u nov₡u” sudjelovali su i pisac, glumac i redatelj Maurizio Zacchignia, fizičar, povjesničar ekonomije i pisac Guido Chiarotti, likovni umjetnik Massimo Racozzi te brojni drugi hrvatski, slovenski i talijanski suradnici.

Ulaz na otvoreni dan projekta, 18. veljače 2019. te izvedbu u 20h je besplatan za sve, a zainteresirani se mogu javiti na: +390432504765, +385981658186 te na adresu elektronske pošte: residenzevillamanin@cssudine.it


Tagged as , , , ,

Search