Pametniji Grad

Written by on 2017-11-29

PAMETNIJI GRAD: “KAD BI ZGRADE/PROSTORI MOGLI GOVORITI”
Gdje: Galerija GRETA, Ilica br. 92
Kada: 19. 12. 2017. od 11 do 17h
Organizatori: Bacači Sjenki
Suorganizatori: UHA, udruga FRU (Bitola/Skopje), udruga Supervizuelna (Beograd)
Voditeljica projekta: Doc. dr. sc.  Sandra Uskoković
Suradnici projekta: Boris Bakal, Leo Vukelić, Marko Ambroš, Mare Šuljak
Gosti: Dejan Ivanovski (arhitekt iz Skopja), Filip Jovanovski (aktivist, intermedijalni umjetnik i povremeno arhitekt iz Bitole), Ivana Vaseva (povijesničarka umjetnosti iz Skopja), Mirjana Stojadinović (konceptualna i intermedijalna urbana umjetnica iz Beograda), Saša Tkačenko (intermedijalni umjetnik i teoretičar iz Beograda), Leo Vukelić (intermedijalni umjetnik iz Zagreba) i mnogi drugi.

Radi se o konferenciji  kojom završava međunarodni projekt “Kad bi zgrade/prostori mogli govoriti” (If Buildings Could Talk) unutar kojeg smo zajedno s partnerima iz Makedonije, Republike Srbije, Slovenije te Hrvatske istraživali nekoliko aspekata urbanih transformacija. Tijekom godine u okviru projekta održane su brojne radionice u Zagrebu, Dubrovniku, Bitoli, Skopju i Beogradu te programi povezani uz svaki pojedini i izbrani problem urbane transformacije, graditeljskog i arhitektonskog naslijeđa te pripremljena međunarodna konferencija/radionica koja će se održati u Zagrebu u prosincu 2017. godine a koja će okupiti stručnjake iz područja urbanizma, arhitekture, politike stanovanja iz više zemalja.
Tema konferencije i cijelog skupa su nove dinamike razvoja i očuvanje gradova, javnih prostora, urbanističkog i arhitektonskog naslijeđa, ali i oplemenjivanje novih urbanih cjelina kroz sudioničko promišljanje urbaniteta. Sudionici konferencije izložit će dobre i loše prakse, primjere razvoja te objasniti zakonske okvire koji te prakse i primjere omogućavaju ili sprječavaju.
Sva izlaganja biti će snimana te kasnije objavljena kao zbornik.
Tijekom konferencije biti će prikazan program filmskih ostvarenja koji obrađuju teme urbanih transformacija, a bit će predstavljena i završna publikacija projekta “If Bulidings Could Talk”.
Konferencija će se održati 19. prosinca u Galeriji Greta, a radionica projekta će trajati u razdoblju od 18.-20.12.2017. godine a održat će se u prostorijama Društva Arhitekata Zagreb na Trgu bana Josipa Jelačića 3/1 te drugim prostorima grada Zagreba.

 

     


Tagged as , ,

Search