Kazališna izvedba “Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom”

Written by on 2022-07-05

Danas, 5. srpnja u 21 h na 24. Bihaćkom ljetu, festivalu koji objedinjava kazališne predstave, promocije knjiga i koncerte raznorodne glazbe, Bacači sjenki će premijerno predstaviti u Bosni i Hercegovini koprodukciju predstave “Papa Franjo se hrva sa svojim anđelom”, autora i redatelja Zlatka Pakovića.

Ova uspješnica ostvarena u podrumu Državnog arhiva na prošlogodišnjem zadarskom festivalu “Nosi se” u koprodukciji Teatra VeRRdi, Arktik – instituta za budućnost i samih Bacača sjenki, laboratorijski promišlja odnose vjera i religija na primjeru katoličke crkve i njezinog klerikalizma.

Iako uronjena u kršćansku simboliku i ikonografiju predstava potiče promišljanje Boga sa svih mogućih motrišta i obraća se svim pravim vjernicima. Likovi Papa Franje, Generala Malateste i časne sestre karmelićanke Magdalene Raguž tu su samo da nas gurnu u provaliju propitkivanja smisla svemira i postojanja u povijesnom kontekstu.

Posredovana njihovim odnosima publika sama tijekom izvedbe traži svoju vjeru i svoj smisao, a izvođači su tu samo da nam pokažu “kako nam se nebo još uvijek može sručiti na glavu” (A. Artaud “Kazalište i njegov dvojnik”).

Izvedbu nose glumac, redatelj i autor Vilim Matula, intermedijalni umjetnik, redatelj i glumac Boris Bakal te glumica i autorica Mia Zara.

Predstava igra večeras u velikoj dvorani Kulturnog centra Bihać, a ujedno je najava nove sezone igranja ove zanimljive predstave koja obuhvaća Zagreb, Dubrovnik, Split i Podgoricu.

Autor i redatelj: Zlatko Paković
Glume: Vilim Matula, Mia Zara, Boris Bakal
Kostimografija: Marija Šarić Ban
Producenti predstave: Vesna Mačković, Jure Aras i Boris Bakal
Izrada kostima: Vernarda Stipaničev
Savjetnica za običaje anarhizma: Zrinka Džoić
Fotografija: Adrijana Vidić
Ostvareno sredstvima: Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Ureda za kulturu Grada Zagreba te Ureda za kulturu grada Zadra

Search