Na rubu pameti

Written by on 2024-06-25

O projektu

NRP je dugoročni projekt Borisa Bakala i skupine Bacači Sjenki, inspiriran istoimenim romanom Miroslava Krleže, jednog od najvećih hrvatskih/jugoslavenskih pisaca i intelektualaca 20. stoljeća. NRP istražuje pitanje heroizma kao građanske hrabrosti; heroizma kao posljedice postojanja individualnih ljudskih i etičkih vrijednosti; smjelosti kao malog čina s potencijalno velikim ishodom; heroizma kao čina nesebičnosti; heroizma kao čina očaja i/ili ludila.

Potezi “na rubu pameti” mogu biti ljudski, etički, društveni i/ili politički, potezi koji se odvijaju u nepovezanim vremenima i percipiraju se kao takvi upravo zbog svog konteksta. Izvode ih “obični ljudi”, oni koji žive među nama i čija se izvanrednost možda neće prepoznati ni nakon njihovog poteza “na rubu pameti”, jednostavno zato što nije dovoljno vidljiva (ili politički korektna) za službenu povijest.

Također se reflektira na nedostatak hrabrosti, ali i na strahove, nedoumice i kalkulacije koje sprječavaju ljude da se uključe u stvaranje društvenih poboljšanja, te da govore o nepravdi ili zločinu koji trpe, toleriraju ili prepoznaju. Projekt ne optužuje niti osuđuje, već traži nove metode pristupa ljudima koji su zastrašeni žestokom agresijom neoliberalnog kapitalizma i pripadajućim mentalitetima i metodama koje njeguju njegovu srž. NRP pomiče pogled prema jednostavnim definicijama hrabrosti, omogućujući bolje razumijevanje različitih konteksta u kojima jedan čin postaje djelo hrabrosti ili kukavičluka.

Projekt također istražuje odnos ispreplitanja privatnog i javnog prostora unutar “čina hrabrosti” (u kontekstu političkog aktivizma, društvenog angažmana i umjetničkog aktivizma) kako bi se razumjelo kako dijelimo ili ne dijelimo naše “prostore”. Kao rezultat dvaju desetljeća razvoja novih medija i gotovo neprimjetne kontrole pojedinaca od strane korporacija ili državnih institucija, takozvana privatna sfera i privatni prostor postaju bojišta za poticanje ili sabotiranje individualne inicijative za društvena i politička poboljšanja.

S druge strane, NRP je također istraživački i umjetnički projekt o tome “što bi danas mogla biti hrabrost” i uključuje organizacije iz Hrvatske, Srbije, Kosova i Cipra, tj. zemalja koje prolaze kroz vrlo delikatan i težak period svoje povijesti i postojanja (ideologija raskola). Smatramo da je čin individualne hrabrosti (bez obzira koliko mali bio), hrabrost i ustrajnost od velike društvene vrijednosti danas i iskustvo koje bismo svi trebali podijeliti.

Povijest svih zemalja Zapadnog Balkana (kao i Cipra) prožeta je mitovima praćenim djelima koja su obično stvorena i počinjena u ime nacije, religije i/ili ideologije. NRP se fokusira na takva djela koja naizgled nemaju vidljiv sjaj i ne obraćaju se superstrukturama, već, naprotiv, proizlaze iz individualnih odluka da se ide protiv struje trenutka, vremena ili okolnosti, reagirajući prema vlastitim najdubljim uvjerenjima i iz potrebe da se nešto učini za Drugoga, bilo da je to pojedinac ili zajednica.

Za razliku od tragične sudbine Krležinog junaka iz romana, NRP traži priče koje imaju ili pozitivan ili, radije, složeniji ishod. Stoga NRP želi izazvati kult tragičnog heroizma i suprotstaviti ga ideji i praksi ljudske i građanske hrabrosti, stvarajući arhiv “heroja iz susjedstva”, koji se lako mogu pronaći među nama.

Bacači Sjenki je višestruko nagrađivana i kritički priznata međunarodna umjetnička i produkcijska platforma za interdisciplinarnu suradnju, kreativnost i refleksiju o međumedijskoj umjetnosti koja uspješno i besprijekorno kombinira međunarodnu suradnju, kazališno/filmsku produkciju, urbane međumedijske projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost i kustoske projekte u koherentno jedinstveno djelo. Bili smo/jesmo vodeći partner i partner na više od 50 malih i velikih projekata u Europi, Aziji, Africi i Sjevernoj Americi od 2002. godine, ostvarujući više od 150 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja i realizirajući više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i događaja. Ovi projekti potiču raspravu o prirodi/kontradikcijama tekućeg procesa globalizacije, baveći se društvenim, političkim i kulturnim pitanjima koja otkrivaju akutne probleme/lokalne zajednice: među ostalim, politiku javnog prostora, posljedice tranzicijskih procesa, status i oblike intimnosti, kao i sustavnu proizvodnju amnezije i diskontinuiteta. Jedan od glavnih koncepta koji vodi naše aktivnosti je stalno propitivanje individualnog identiteta, ali i integracija različitih pojedinaca u kolektivni kontekst.

Kontakt podaci

Adresa: Bosanska 10/II i Martićeva 44/II, 10000 Zagreb, Hrvatska

Telefon: +385 1 464 02 62 (+385 1 376 00 26)

E-mail: bacaci.sjenki@gmail.com

Projektni partneri

Projekt NRP osmislili su i kurirali: Boris Bakal

Dokumentarna serija NRP osmislio je i režirao: Boris Bakal

Osobe zadužene za NRP: Boris Bakal, Maria Kyriakou, Jeton Neziraj, Borka Pavicević

Posebni konzultanti za NRP: Srećko Horvat (konferencija/radionica), Aydin Mehmed Ali (istraživanje i snimanja na Cipru), Sandra Uskoković (tekstovi, katalog, prijevod na engleski)

Suradnici na NRP-u: Sunita Kurti, Emma Szabo, Srdjan Kovacevic, Katarina Pejović, Ivan Zupanc, Arben Llapashtica, Alma Sartori, Tanja Petovar, Adam Luka Turjak, Miran Jurić i Milan Žerjav

Direktor fotografije za NRP: Srđan Kovačević

Kameramani za NRP: Srđan Kovačević (Srbija, Hrvatska, Cipar), Arben Llapashtica (Kosovo), Ivan Zupanc (Srbija), Tihana Mandušić (Hrvatska)

Montaža videa za NRP: Adam Luka Turjak, Vedran Senjanović

Produkcija NRP: Bacači Sjenki u partnerstvu s Omada One/Off (Limassol), CZKD (Beograd) i Qendra Multimedia (Priština)

Search