Otvoreni poziv – Besplatno stručno usavršavanje za voditelje edukacija medijske i filmske pismenosti

Written by on 2023-06-02

Što: Besplatna dvodnevna radionica za stručno usavršavanje voditelja edukacija medijske i filmske pismenosti
Kada: 12. i 13. lipnja, od 16.30 do 20.30h
Gdje: Pogon, centar za nezavisnu kulturu i mlade, Trnjanska struga 34, Zagreb
Voditelj: Boris Bakal, kazališni i filmski glumac i redatelj, kreativni producent, novomedijski umjetnik i javni povijesničar, su-osnivač Bacača sjenki
Prijave na: https://forms.gle/5EVMJvjVum3YZbJX6
Broj polaznika: Broj polaznika je ograničen na 12 i prijave se primaju do popunjenja kapaciteta.

Bacači sjenki, neprofitna organizacija iz Zagreba sa 22-godišnjim stvaralačkim, producentskim i umjetničkim stažem, poziva nastavnike, profesore, odgajatelje i učitelje filmske i medijske pismenosti te redatelje/redateljice, dramaturge/dramaturginje, glumice/glumce, montažerke/montažere, snimateljice/snimatelje, vizualne i novomedijske umjetnike/umjetnice i ostale filmske radnike/radnike i entuzijaste na besplatno stručno usavršavanje u vođenju, planiranju, organiziranju i provođenju radionica i programa medijskog i filmskog opismenjavanja.

Polaznici koji prođu ovaj uvodni program stručnog usavršavanja imaju kasnije mogućnost sudjelovanja u provođenju naših edukativnih programa medijskog i filmskog opismenjavanja “CinEd”, “FROOOM!” i “Samo nebo nam je granica/Filmski Labirint”.

CinEd je europski program stručnog usavršavanja učitelja, profesora, edukatora, pedagoga i zainteresiranih profesionalaca za podučavanje djece i mladih o filmu i kroz film, postoji od 2015. godine, a Bacači sjenki su već 5. godinu predstavnici CinEd mreže za Hrvatsku.

Cilj CinEd programa je razviti kod djece i mladih, preko stručnog usavršavanja nastavnika, učitelja edukatora, odgojitelja i instruktora, dugotrajno znanje i ukus za europsku kinematografiju, za kritičku prosudbu i kreativni senzibilitet te pridonijeti općem obrazovanju i svijest o europskoj kulturnoj raznolikosti. Kako bi to postigli, CinEd je fokusiran uglavnom na predavače u formalnim i neformalnim sustavima obrazovanja, kao i na one koji mladima mogu otvoriti svijet europskog autorskog i klasičnog filma, van komercijalnih ostvarenja i zabave kojima su obično izloženi. Centralno mjesto projekta je online platforma (https://www.cined.eu/collection) i omogućava besplatan pristup pažljivo odabranoj zbirci vrhunskog europskog baštinskog i suvremenog art-house filma s hrvatskim titlovima s osiguranim pravima za prikazivanje i titlovima preko platforme u nastavne svrhe. Uz svaki film dostupne su i besplatne popratne pedagoške knjižice, kao i dodatne besplatne edukacije o CinEd metodologiji predavanja o filmu i kroz film.

Do sada, u sklopu CinEd projekta koji je započeo 2015. godine, a do kolovoza 2024. godine sufinanciran je kroz program EU Kreativna Europa potprogram Media, vrhunski europski film približen je mladima u dobi od 6 do 19 godina u više država: Portugal, Bugarska, Rumunjska, Njemačka, Španjolska, Italija, Češka, Hrvatska, Finska, Grčka, Litva i Turska.

FROOOM! je program medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja djece i mladih koji kroz tri razine obrazovanja (početna, napredna i majstorska) omogućuje polaznicima da ovladaju svim tehničkim, teoretskim i praktičnim znanjima neophodnim za razumijevanje, osmišljavanje i stvaranje medijskih, filmskih i informatičkih sadržaja. Smatramo da je funkcionalna medijsika pismenost onkraj svakodnevnog medijskog, TV i filmskog iskustva neophodna za sudjelovanje u suvremenom društvu te za umjetničko stvaranje u filmskim, TV, i novomedijskim djelatnostima.
FROOOM! provodimo od 2011. godine u suradnji s neprofitnim udrugama i organizacijama, festivalima, gradskim i državnim institucijama te lokalnim samoupravama u preko deset gradova i mjesta u RH: Zagreb, Rijeka, Split, Prelog, Sinj, Komiža, Pakrac, Pula, Gradec, Osijek, Ivanec, Krapina, Dubrovnik i Koprivnica. Web: https://frooom.eu

“Samo nebo nam je granica” je program medijskog, filmskog, informatičkog i informacijskog opismenjavanja odraslih starijih od 55 godina kroz koji polaznici upoznaju teoriju i praksu, stvaralačke postupke i upoznaju brojne medijske, filmske i informatičke sadržaje onkraj standardnog i svakodnevnog iskustva te se lako i kroz igru povezuju i s mladim generacijama te upoznaju filmsko, TV i medijsko stvaralaštvo u njegovom totalitetu i s brojnih motrišta.
Obrazovni program “Samo nebo nam je granica” provodimo od 2018. u suradnji s partnerima u Karlovcu, Puli, Sinju, Pakracu i Zagrebu – a putem Filmskog Labirinta u cijeloj Hrvatskoj. Web: https://samonebo.eu

Tijekom radionice (stručnog usavršavanja) polaznici će proći osnovne pedagoške metode Bacača sjenki (interaktivnost, majeutiku, zaigranost, izmještanje pogleda, reciklažu stvarnosti i druge) te će imati prilike usavršiti znanja koja već posjeduju u pedagoškom prenošenju filmskog i medijskog stvaralaštva.

Pogledajte i druge projekte Bacača sjenki: Šapat zidova, Bilježenje grada-bilježenje vremena, Zidne novine, Centar oblikovanja svakodnevice te druge.

Broj polaznika je ograničen na 12 i prijave se primaju do popunjenja kapaciteta.

O Bacačima sjenki: OVDJE.

INFO o radionici: bacaci.sjenki@gmail.com
Prijave na: https://forms.gle/5EVMJvjVum3YZbJX6

Podrška Bacačima sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, HAVC
Podrška CinEd projektu: EU Program Kultura – podprogram Media, Ured za udruge vlade RH, Grad Zagreb – ured za kulturu
Podrška FROOOM! programu: HAVC, AEM, DHFR, Grad Zagreb, Grad Koprivnica, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija
Podrška Samo nebo nam je granica: Grad Zagreb
Projekt Filmski Labirint je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Search