Predstava “$v€ j€ u novcu”

Written by on 2021-05-11

U sklopu programa “Sve-jedno 20” dvadesetogodišnjice Bacača Sjenki, predstavljamo izvedbeno predavanje i radionicu obogaćivanja “$v€ j€ u novcu”: u Zaboku, 15. svibnja u 20h te u Puli, 25. svibnja u 20h u Društvenom centru Rojc.

“Čovjek bez novca je slika smrti” kaže stara latinska poslovica, a na temelju te ideje davne 1994. osnovana je u Zagrebu i poznata sekta Sljedba štovatelja banaka koja je tijekom 90-tih pohodila mnoge hrvatske banke u iskazivanju svoje vjere. Dvije tisuće i nešto godina nakon te poslovice te dva i pol desetljeća po osnivanju spomenute sekte, nismo se puno maknuli od tih osnovnih ideja o novcu. Još uvijek nam je on najmiliji i najstrašniji. Ljudi u kulturi, a pogotovo ‘kazalištarci’ žrtve su neadekvatnog obrazovanja u tom području. Upravo zato za sve njih napravljena je kazališna predstava-predavanje-radionica “$v€ j€ u novcu“.

Riječ je o zabavno-poučnom kazališnom “predavanju” i “radionici” obogaćivanja koju su Bacači Sjenki osmislili u koprodukciji s talijanskom umjetničkom organizacijom Mamarogi iz Trsta i u suradnji sa Stalnim slovenskim gledališčem u Trstu. Premijera je bila 2018. na festivalu “Lunatico” u Trstu, a zatim je izvođena više puta u Udinama, Codroipu i Trstu te u kazalištima i na festivalima u Zagrebu, Dubrovniku, Zadru, Podgorici (Crna Gora), Skopju i Bitoli (Makedonija). U 2021. godini igrati će u Puli i Zaboku, Splitu, Kutini i Požegi.

Predstava “$v€ j€ u novcu“ bavi se odnosima društvenih i materijalnih vrijednosti s jedne i novca kao komunikacijskog i razmjenskog sredstva s druge strane, a sve iz perspektive osobnih narativa glumaca, stvarnih financijskih tokova novca, permanentne ovodobne financijske krize te ambivalentnom ulogom novca u cjelokupnoj društvenoj razmjeni. Bankarsko-financijska “revolucija” na svjetskom tržištu dala je koncept projektu, koji u stvarnom vremenu prati paralelne financijske operacije, ulaganja i njihove posljedice na okoliš, na živote pojedinaca, na države, državne sustave i njihove segmente, na privredu i gospodarstvo. Polje istraživanja projekta trenutno su zemlje poput Hrvatske, Italije, Slovenije i dr. Tijekom projektnog istraživanja kontinuirano se prikupljaju svjedočanstva o osobnim iskustvima s novcem, oko novca od investicija, sticanja, obogaćivanja, nasljeđivanja, osiromašenja, loše financijske sreće do odricanja od materijalnog i financijskog ili općeg bašmebrigizma. Gradovi Trst, Zagreb, Kopar i Bitola su poprišta tih istraživanja (prikupljanja svjedočanstava), razgovora sa stručnjacima (bankarima, pravnicima, filozofima, programerima, kriptolozima, hakerima, edukatorima), rada s djecom i mladima u školama, prigodnih izložbi, sudioničko-kazališnih izvedbi te prizorište dokumentarnog filma u nastajanju.

Zahvaljujući podršci udruge Gokul iz Zaboka te Saveza udruga Rojca iz Pule, kazališna predstava/predavanje/sudionička stručna radionica “Sve je u novcu održati će se:

– u subotu, 15.5. u 20 h u Zelenoj dvorani na Trgu Dragutina Domjanića 6 u Zaboku. Ulaz na predstavu je besplatan.

– u utorak, 25.5. u 20 h u dvorištu Dnevnog boravka DC-a Rojc u ul. Ljudevita Gaja 3 u Puli. Ulaz na predstavu je besplatan.

    • Broj posjetitelja u Puli je ograničen na 50, a za dolazak potrebno se prethodno prijaviti putem e-mail adrese info.surojc@gmail.com. Događaj će se prenositi uživo na Facebook stranici i u programu Radio Rojca.

Na pozornici će biti Boris Bakal, dok će ostali izvođači, iz sigurnosnih razloga, prisustvovati online putem.

Predstava je na talijanskom, slovenskom, hrvatskom i engleskom jeziku.

Više o izvedbi:

Gokul-Zabok-Zelena dvorana

Rojc-Pula-Dvorište Dnevnog boravka

Redatelj i umjetnički voditelj projekta: Boris Bakal – intermedijalni umjetnik, pisac, redatelj i performer (HR)

Suautori, dramaturzi i izvođači: Adriano Girardi – glumac i performer (IT), Manuel Buttus – glumac i performer (IT), Daša Grgić – koreografkinja i plesačica (IT/SLO), Elena Husu – glumica i redateljica (IT/SLO).

Podrška gostovanjima u 2021.: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Ured za kulturu
Podrška projektu: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb – Ured za kulturu, Regija Friuli, Venezia, Giulia
Podrška Bacačima Sjenki: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Zaklada Kultura nova, Kreativna Europa: Potprogram MEDIA