Centar oblikovanja svakodnevice: A sada vi!

Written by on 2000-02-18

Dobrodošli u Centar Oblikovanja Svakodnevice i njegov Arhiv (Mapa Sjećanja)

Centar Oblikovanja Svakodnevice djeluje na poticanju prepoznavanja i očuvanja povijesno i kulturološki značajnih predmeta/ objekta dizajna i oblikovanja koji su povezani s Hrvatskom u svim njezinim povijesnim kontinuitetima i diskontinuitetima.

To su predmeti koji čuvaju uspomene i tradicije te povezuju pojedince i zajednice i pomažu nam u prikazivanju složene (kulturne) povijesti Hrvatske i njezinih zajednica kao dijelova cjeline/identiteta. Uvjereni smo da takvi predmeti svjedoče o uronjenosti tih zajednica u kulturno i umjetničko stvaralaštvo i kulturu uopće, na načine koji često nisu prepoznati u najširoj zajednici.

Zato ovaj Arhiv Oblikovanja Svakodnevice (Mapu sjećanja) želimo stvarati s Vama.

Naš proces započinje pozivom svima Vama da predložite predmete oblikovanja i dizajna prvotno iz svoje neposredne blizine, a zatim posvuda gdje ih budete nalazili. Cilj Arhiva je popularizacija našeg oblikovanja i dizajna te naše uronjenosti u kulturu. On Vam time nudi mogućnost zajedničkog saznavanja o predmetima koji i nas i Vas okružuju te koji i Vas i nas zanimaju. Predložite nam neki predmet/ objekt, a mi ćemo zajedno s Vama istražiti njegovo porijeklo.

O predloženim predmetima ćemo zatim održati brojna predavanja i zagovarati šire prepoznavanje dizajnerskog i oblikovnog stvaralaštva i sjećanja svuda oko nas. Jedan od naših ciljeva je također i trajna zaštita ovih, pričama ispunjenih, predmeta i objekata koji su dio naših života, naše povijesti, našeg identiteta i naše svakodnevice.

 

[contact-form-7 id=”1674″ title=”Arhiv oblikovanja svakodnevice”]