SAMO NEBO NAM JE GRANICA – Zagreb, 12.-16. studeni (početna radionica)

Written by on 2018-10-29

Samo nebo nam je granica“: inovativna škola medijskog i filmskog opismenjavanja za odrasle osobe starije od 54 godine – početna radionica.
Zagreb, 12.-16. studenog 2018. – Pogon – centar za nezavisnu kulturu i mlade, Ulica kneza Mislava 11,
Voditeljica projekta: Tatjana Tihomirović
Voditelji radionice: Jakov Čuveljak, Karlo Vorih i Boris Bakal
Logistika: Zvonimir Bešlić

Obrazovni program “Samo nebo nam je granica” je zabavnog, emancipacijskog i obrazovnog karaktera koji nudi mogućnost generaciji 54+ ulaska u svijet filma onkraj standardnog kino ili TV gledateljskog i stvaralačkog iskustva. Polaznici stariji od 54 godine tijekom radionica savladavaju promišljanje filma i medija iz više motrišta te upoznaju sve ono što ne vidimo dok gledamo filmove, TV ili dok se zabavljamo računalnim igrama na našim računalima, tabletima ili “pametnim” telefonima. Polaznici proučavaju nove medije te se iskušavaju i u svim onim medijskim sredstvima i sadržajima kojima se služe i zabavljaju njihova djeca ili unuci. Kroz slojevit, dinamičan i interdisciplinaran proces upoznavanja s raznovrsnim medijima i tehničkim pomagalima polaznici se ludo zabavljaju, stvaraju nova poznanstva, suradnje i poslovne prilike, dijele svoje priče i interese s ostalim polaznicima, a na osnovu njih, uz pomoć stručnih voditelja, kreiraju svoje autentične filmske uratke.

U početnoj razini polaznici na jednostavan i direktan način kroz dramske igre pronalaze i pamte priče od Platonove spilje i prapovijesti filma do meta filma (filma o filmu!). Kroz perceptivne i filmske vježbe i primjere osvještavaju F-efekt i tromost oka koji čini film moguć, povezuju ostalo ljudsko stvaralaštvo s filmskim i medijskim – ples, modeliranje, slikanje, glumu, pisanje, skulptura, itd – te iz više motrišta kritički analiziraju predstavljene im antologijske ili najnovije filmske i/ili medijske uratke. Sve pod motom: Što ne vidimo gledajući i konzumirajući filmske, TV i medijske sadržaje.

Search