SAMO NEBO NAM JE GRANICA – Zagreb, 21.-25. siječnja (napredna radionica)

Written by on 2019-01-03

„Samo nebo nam je granica“: inovativna škola medijskog i filmskog opismenjavanja za odrasle osobe starije od 54 godine – napredna radionica.
Zagreb, 21.-25. siječnja 2019. – Pogon – centar za nezavisnu kulturu i mlade, ulica kneza Mislava 11.

Voditeljica projekta: Tatjana Tihomirović
Voditelji radionice: Marija Georgijev, Nino Sorić i Boris Bakal
Logistika: Zvonimir Bešlić

Obrazovni program “Samo nebo nam je granica” je zabavnog, emancipacijskog i obrazovnog karaktera koji nudi mogućnost generaciji 54+ ulaska u svijet filma onkraj standardnog kino ili TV gledateljskog i stvaralačkog iskustva. Polaznici stariji od 54 godine tijekom radionica savladavaju promišljanje filma i medija iz više motrišta te upoznaju sve ono što ne vidimo dok gledamo filmove, TV ili dok se zabavljamo računalnim igrama na našim računalima, tabletima ili “pametnim” telefonima. Polaznici proučavaju nove medije te se iskušavaju i u svim onim medijskim sredstvima i sadržajima kojima se služe i zabavljaju njihova djeca ili unuci. Kroz slojevit, dinamičan i interdisciplinaran proces upoznavanja s raznovrsnim medijima i tehničkim pomagalima polaznici se ludo zabavljaju, stvaraju nova poznanstva, suradnje i poslovne prilike, dijele svoje priče i interese s ostalim polaznicima, a na osnovu njih, uz pomoć stručnih voditelja, kreiraju svoje autentične filmske uratke.

U naprednoj razini polaznici s voditeljima razvijaju, pripremaju, produciraju, izvode, snimaju te inicijalno obrađuju (barem) jedan dokumentarni i jedan igrani film. Tijekom cijelog procesa opismenjavanja naši polaznici uče da je film (i cjelokupno medijsko stvaralaštvo) složen zajednički posao i proces u kojem sudjeluje veliki broj stručno osposobljenih ljudi te kroz to savladavaju strategije zajedništva, toleranicije i postupnosti. Dakle polaznici upoznaju skoro sve profesije nužne da bi se jedan filmski i/ili medijski sadržaj uspio realizirati i tijekom procesa rada „preuzimaju“ te uloge i upoznaju se s njihovom ekspertizom.

Search