Interdisciplinarna radionica za djecu i mlade – “ŠAPAT ZIDOVA” u Zagrebu

Written by on 2022-12-21

ŠTO: “Šapat zidova” – radionica osluškivanja grada i istraživanja njegove višeslojne resursnosti
ZA KOGA: za polaznike od 10 do 15 godina
GDJE: Polazna stanica ispred OŠ dr. Ivan Merz, Ul. Franje Račkog 4
KADA: 27. & 29. prosinca 2022. – od 14.30 do 16.45 h
TKO: intermedijalni umjetnik  Boris Bakal (Bacači sjenki) & dramaturginja i spisateljica Anja Pletikosa

PRIJAVE NA: https://forms.gle/nDmC337fJsa2FQgE7

Radionica je besplatna!

Pozivamo one koji žele osluškivati grad na besplatnu interdisciplinarnu radionicu Šapat Zidova, u kojoj istraživači i stručnjaci različitih profesija (dramaturgija, arhitektura, povijest umjetnosti, novinarstvo, sociologija, film i dr.) poučavaju polaznike kako promatrati prostor iz više motrišta, kako istražiti vidljive i nevidljive koreografije prostora i sam grad u kojem žive, te prikupiti njihova audiovizualna obilježja. Polaznici u ovoj radionici uče promatrati svijet oko sebe, a i razumjeti grad i njegove prostore kao zajednički resurs svih građana.

Cilj radionice je pronjuškati i zabilježiti tragove materijalne i nematerijalne urbane baštine, otkriti njezine povijesne i društvene dinamike i konotacije te povezati s konkretnim gradskim arhitektonskim i graditeljskim nasljeđem. Na osnovu toga polaznici će osmisliti hipertekstualnu mikro turu po dijelu Zagreba te na nju, po završetku radionice, povesti svoje roditelje, prijatelje i ostale zainteresiranje sugrađane.

Ova zagrebačka peripatetička radionica “Šapat zidova” posvećena je filmu i gradu. Kroz šetnju Zagrebom prolazit ćemo kroz razna stoljeća i razne filmove koji su u njemu snimani te kojima je grad (Zagreb) bio kulisa ili inspiracija. Polaznici će tijekom šetnje učiti i o urbanizmu Zagreba, njegovim osnovnim prostornim obilježjima i konfiguracijama (u odnosu na geomorfologiju tla, svrhu naseobina, sadržaj građevina i političko-društvenu paradigmu) te naučiti prepoznavati urbani namještaj.

O programu i radionicama ‘Šapat zidova’ koje Bacači sjenki provode u Republici Hrvatskoj, ali i međunarodno od 2013. godine – pročitajte i ovdje.

Medijske objave prijašnjih radionica: SkopjeSkopjeBitolaZagrebZagrebFrooom!, Đakovo, Pula.
Program “Šapat zidova” sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
Rad Bacača sjenki sufinanciraju Zaklada Kultura nova, Kreativna Europa – program Media, Erasmus+, Europski socijalni fond i mnogi drugi.

Za prijavu molimo ispunite ovaj obrazac: https://forms.gle/nDmC337fJsa2FQgE7

Search