Radionica “Wikipedija i Wikimediji – otvoreni i slobodni sadržaji“ ovog petka i subote

Written by on 2021-04-19

Pišeš zadaću, odeš na Wikipediju, pročitaš tamo nešto pametno, upotrijebiš te podatke i u školi jednom dobiješ jedinicu, a drugi put peticu. Zvuči poznato? Ali što se tu dogodilo? Zar Wikipedija – najpoznatija online enciklopedija – nije točna, istinita i provjerena? I što kad nije? Možemo li ju sami popraviti, nadopisati, izmijeniti? Kako, iz ovako različitih Wikipedija članaka otkriti “pravu” istinu? Kako doći do pravih podataka iz kojih možeš sam/a stvoriti svoj pogled na neki događaj, činjenicu ili termin?

Wikipedija je započeta prije 20 godina, i ima tekstove na oko 300 jezika, preko 200.000 članaka na hrvatskom jeziku, fotografija, medijskih zapisa i veliki broj suradnika koji su ju uređivali, a to možeš i ti!

Za 4. Dane medijske pismenosti, koji se ove godine održavaju od 19. do 25. travnja, Frooom! filmska škola i Udruga Bacači Sjenki organiziraju dvodnevnu radionicu za djecu i mlade: “Wikipedija i Wikimediji – otvoreni i slobodni sadržaji“.

Pozivamo naše sadašnje, bivše i buduće mlade polaznice i polaznike Frooom! filmske škole za djecu i mlade između 9 i 16 godina, da nam se pridruže na radionici ovog petka i subote, 23. 24. travnja 2021. od 10 do 12 sati online preko Zoom aplikacije. 

Polaznike će kroz istraživanje pisanja i razumijevanja Wikipedije voditi Željko Blaće, wikimedijalac i novomedijski umjetnik s iskustvom i širokim interesima. Zajedno ćete istraživati načine korištenja Wikipedije i Wikimedija, te otkriti kako je sami dalje nadopunjavati i stvarati za nju različite tekstualne, fotografske, video i druge medijske sadržaje. Radionica je besplatna, ali broj polaznika je ograničen na osam (8). Predznanje nije neophodno, ali je potrebno da svaki polaznik ili polaznica otvori svoj wiki “račun” (account) OVDJE (ne morate koristiti puno ime i prezime). 

Predviđena duljina trajanja radionice je dva sata po danu s kraćim pauzama.

Prijavite se na radionicu putem ovog formulara: https://forms.gle/h7mFaXM89Lr8yXiM7

Cilj Dana medijske pismenosti je osvijestiti javnost o važnosti medijske pismenosti i osigurati što većem broju građana, posebice djeci i mladima, priliku za učenje o medijskoj, ali i informacijskoj pismenosti. Dani su koncipirani kao platforma za suradnju različitih dionika i organizaciju događanja s ciljem promicanja medijske pismenosti. 

Za dodatne informacije javite nam se na e-mail: frooom.filmskaradionica@gmail.com

Search